КЛС креће тек у мају!

Одређени термини почетка кошаркашке Суперлиге, али се зна и тачан датум када ће она бити завршена!

Кошарка 25.03.2016 | 13:00
КЛС креће тек у мају!

Лигашки део домаћег кошаркашког такмичења биће завршен овог викенда, али ће Суперлига, у којој ће учествовати осам тимова стартовати тек почетком маја.

У њој ће учествовати четири најбоља тима из Кошаркашке лиге Србије и четири тима која су играла АБА лигу.

Леон Делеон, директор КЛС, објаснио је да ће Суперлига стартовати тек 7. маја, док ће због обавеза репрезентације, морати да се заврши до 11. јуна

Разлог за касни почетак Суперлиге је пласман Мега Лекса и Црвене звезде у финале АБА лиге.

"Како сада ствари стоје, једна група Суперлиге почиње 7, а друга 8. маја. Звезда има још три меча у Топ 16 Евролиге, после чега је вероватно очекује четвртфинална серија (од три до пет утакмица). Такође, чекамо да видимо кад ће бити и финале АБА лиге, па је у том периоду могуће наћи термин (4-5. април) само за једно коло Суперлиге, после чега би уследила пауза више од месец дана до наставка", објаснио је за "Вечерње новости" Леон Делеон.

Када је установљен формат Суперлиге, од две групе, кренула је и полемика око начина рангирања у финалу и мечу за треће место. Делеон је разјаснио и те недоумице.

"С обзиром на то да су две групе у питању, јер не постоји временски простор да се одигра класичан лигашки систем, постојале су две могућности, да се жребом одлучи ко ће имати предност у тим серијама или да буде на основу резултата у АБА и КЛС. Гласањем 5-1 изабрана је друга опција и то само у случају да се у тим серијама 'укрсте' првопласирани, односно другопласирани. Уколико се, пак, састану први и други из исте групе, предност домаћег терена ће имати, наравно екипа с бољим учинком у групи", објаснио је директор КЛС.

Делеон није крио да је било много муке направити распоред Суперлиге.

"Почели смо још у марту прошле године, па смо морали да сачекамо расплет око АБА и ФИБА до јуна. Потом је у септембру уследило ЕП, односно да видимо да ли ће наша репрезентација играти квалификације за ОИ. Онда смо морали да сачекамо учинак Звезде у Евролиги, па Топ 16 и да ли ће играти четвртфинале... Евентуални пласман црвено-белих на Фајнал фор у Берлин неће померити старт од 7. маја, с тим што би у том случају друго коло било пролонгирано за који дан", објаснио је Делеон.

Питање је сада колико ће дуга пауза оставити трага на тимове који су већ завршили такмичење, попут Партизана и Металца, односно тимова из КЛС, који ће овог викенда одиграти последње, 26. коло.

Коментари / 0

Оставите коментар