KLS kreće tek u maju!

Određeni termini početka košarkaške Superlige, ali se zna i tačan datum kada će ona biti završena!

Košarka 25.03.2016 | 13:00
KLS kreće tek u maju!

Ligaški deo domaćeg košarkaškog takmičenja biće završen ovog vikenda, ali će Superliga, u kojoj će učestvovati osam timova startovati tek početkom maja.

U njoj će učestvovati četiri najbolja tima iz Košarkaške lige Srbije i četiri tima koja su igrala ABA ligu.

Leon Deleon, direktor KLS, objasnio je da će Superliga startovati tek 7. maja, dok će zbog obaveza reprezentacije, morati da se završi do 11. juna

Razlog za kasni početak Superlige je plasman Mega Leksa i Crvene zvezde u finale ABA lige.

"Kako sada stvari stoje, jedna grupa Superlige počinje 7, a druga 8. maja. Zvezda ima još tri meča u Top 16 Evrolige, posle čega je verovatno očekuje četvrtfinalna serija (od tri do pet utakmica). Takođe, čekamo da vidimo kad će biti i finale ABA lige, pa je u tom periodu moguće naći termin (4-5. april) samo za jedno kolo Superlige, posle čega bi usledila pauza više od mesec dana do nastavka", objasnio je za "Večernje novosti" Leon Deleon.

Kada je ustanovljen format Superlige, od dve grupe, krenula je i polemika oko načina rangiranja u finalu i meču za treće mesto. Deleon je razjasnio i te nedoumice.

"S obzirom na to da su dve grupe u pitanju, jer ne postoji vremenski prostor da se odigra klasičan ligaški sistem, postojale su dve mogućnosti, da se žrebom odluči ko će imati prednost u tim serijama ili da bude na osnovu rezultata u ABA i KLS. Glasanjem 5-1 izabrana je druga opcija i to samo u slučaju da se u tim serijama 'ukrste' prvoplasirani, odnosno drugoplasirani. Ukoliko se, pak, sastanu prvi i drugi iz iste grupe, prednost domaćeg terena će imati, naravno ekipa s boljim učinkom u grupi", objasnio je direktor KLS.

Deleon nije krio da je bilo mnogo muke napraviti raspored Superlige.

"Počeli smo još u martu prošle godine, pa smo morali da sačekamo rasplet oko ABA i FIBA do juna. Potom je u septembru usledilo EP, odnosno da vidimo da li će naša reprezentacija igrati kvalifikacije za OI. Onda smo morali da sačekamo učinak Zvezde u Evroligi, pa Top 16 i da li će igrati četvrtfinale... Eventualni plasman crveno-belih na Fajnal for u Berlin neće pomeriti start od 7. maja, s tim što bi u tom slučaju drugo kolo bilo prolongirano za koji dan", objasnio je Deleon.

Pitanje je sada koliko će duga pauza ostaviti traga na timove koji su već završili takmičenje, poput Partizana i Metalca, odnosno timova iz KLS, koji će ovog vikenda odigrati poslednje, 26. kolo.

Komentari / 0

Ostavite komentar