Ко је крив за лоше здравство: Доктори, уређаји или политика?

Здравство Републике Српске одавно је на инфузији. Предсједник Републике Српске за то је окривио љекаре који, како тврди, раде против здравственог система. На рачун доктора изнесене су тешке оптужбе. Питали смо ко су ти љекари али одговора није било, иако смо питања упутили на неколико адреса.

Република Српска 23.03.2016 | 22:50
Ко је крив за лоше здравство: Доктори, уређаји или политика?

Здравство на апаратима. Апарати на резерви. Доктори на оптуженичкој листи. Оптужио их је предсједник Републике Српске. Милорад Додик тврди да љекари свјесно уништавају скупе медицинске апарате. Имена тих доктора није навео, али јесте тешке оптужбе.

МИЛОРАД ДОДИК 18.03.2015 Интервју за Српску новинску агенцију:

''Покваре вам, рецимо, машину коју набавите за пет милиона долара и кажу ово не ради, а онда упуте пацијенте у приватне ординације. Да ли тај има одговорност када урушава систем јавног здравства? Нема, он и даље сједи ту, до задњег дана тог јавног здравства и онда ће прећ и рећи ''па да, то ништа није ваљало'', а он је све учинио да то не ваља.''

Ко је то учинио, ко су именом ти љекари – питања су на која нисмо добили одговор. Из Универзитетског клиничког центра - ни ријечи. Од четири постављена питања одговор смо добили на два и то она питања која се не односе на љекаре које је оптужио Милорад Додик. Уколико су тврдње предсједника Српске тачне, Клинички центар је уништавање скупоцјених медицинских уређаја морао да пријави полицији. Да ли је пријава било, из МУП-а нису одговорили. Наш допис је прослијеђен Управи криминалистичке полиције – и ту је све и стало. Наши извори из врха полиције тврде да такву пријаву кроз билтене нису видјели. С тога, кажу, не чуди ћутање МУП-а јер не желе да деманатују предсједника Српске.

Говорећи о поквареним машинама Додик је алудирао на уређаје за магнетну резонанцу који не раде, па се прегледи обављају у приватним клиникама. У Фонду здравственог осигурања потврдили су нам да су због покварених уређаја листе чекања продужене и до два мјесеца. Из Клиничког су одговорили да један уређај захтијева велику количину гасова које није једноставно обезбједити на домаћем тржишту и да због тога није у функцији. Други ради, али по свему судећи - дјелимично.

Машина је, како и сам Додик каже, плаћена пет милиона долара. Наши извори наводе да је то цијена нове машине, али да је вјероватно купљен апарат који је представљан по Сајмовима медицинске опреме.

Не зна се ко пије али зна се ко плаћа – пацијенти. У том кругу успостављена је и дијагноза да је здравство одавно хрнонично и тешко болесно.

БН ТВ

 

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Супер Баја

23.03.2016 20:01

У будзету под овом власцу нема висе пара ни за кога. Назалост али је тако. Ниста се не производи бас их брига за народ зиви се од дизања тензија и продавања магле. Докле год буде тако неце бит добро. Уосталом са Бајом се зна крај. Тузан назалост за вецину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрог

24.03.2016 07:54

Има за Кају.

Name

абц

23.03.2016 20:01

Обатроје.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

23.03.2016 20:47

Миле,кум Ранко и Кљајцин#

Name

сами смо криви

23.03.2016 20:02

Здравство РС је најцрња рупа не само у РС него цијелом региону.Погледај само здравство у БН.Па у БН су приватне зубарске ординације легло психицких болесника.То нису зубари то су лудаци. Њима треба одузети лиценцу за рад.Да не помињем ста се ради по болницама гдје полуписмени доктори оперису на црно.Ко све те болеснике контролисе???Има ли инспекције,има ли Министарства???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОНТЕ КАРЛО

23.03.2016 20:16

АЈ ДА СЕ НЕ ЛАЖЕМО, ШТО ОНО РЕЧЕ ЗОКА ДЈИНДЈИЋ, КРИВ ЈЕ КУМ ИЗ МОНТЕ КАРЛА. ГЕНИЈЕ КО КУМ МУ.ЗА ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик Так

23.03.2016 20:20

Ванземаљци су криви за све :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

кокало

23.03.2016 20:20

Ено Додик рече да је боље, да боље не може бит Кекекеке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су

23.03.2016 20:39

Уређаји гарант!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

23.03.2016 20:49

једино ме чуди да Дарко Томаш то све мирно посматра. ја сам мислио да је он поштен, а сада видим да је исти као и сви други. Гласао сам за њега, али сада када се поново кандидује за начелника нећу. Разочарење велико, паре га поквариле

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

23.03.2016 21:10

Сто би се он кандидовао кад је сад пун као брод

Name

Ех те жене

23.03.2016 22:03

Драга му жели да је на власти, моћ је афродизијак.

Name

вупер

23.03.2016 20:55

Болнице и амбуланте су препуне јадног народа. Тимо и.а болесног народа да је теско опслузити са тако мало доктора. Диктори раде добро, али они нису криви сто се немогу посветити пацинентима, мало доктора а пуно болесног народа. Залосно не кад се наруцује за осам месеци, нису ту доктори криви, систем је крив. Богданиц гледа само како и колико пацијената послати у Бању Вруцицу. Казу да је добар доктор али су паре попиле су му попе памет. Ко није био у болници и видео како се труде доктори и сестре нема право прицати. Ја сам скоро би јако сам задовољан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.03.2016 21:14

Машине траже редовно сервисирање и одржавање, а директор неће да плати. Магнети требају контраст, неће директор Станетић да плати. Љекари и техничари требају едукације за рад на апаратима, опет неће да плати. Радиолози у КЦ не могу да узимају паре, али ако не раде апарати у КЦ раде код Арара коме се плаћа из Фонда! Ма, криви су здравствени радници...требали су се научити алхемији, незналице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корупција

23.03.2016 21:43

Конацно да је и Додик једном близу истине а онда се види колико су људи неспособни поцев од врха па до цистацице. како се мозе несто набавити а да нема потребних гасова? Сефа за финансије треба са стапом истјерати напоље а тако исто господу која одрзава те уредјаје. Изгледа да Др. Рациц дао лазне потврде за пензионере а ова Багра која саље јадне пацијете кољегама "Приватно" треба исто истјерати из КЦ у КПД. КОРУПЦИЈА и само КОРУПЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радован

24.03.2016 06:13

Само КУм је крив и нико више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кифла

24.03.2016 08:04

Здравство услуге срамотне и понасање појединих доктора у тим институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.03.2016 08:32

Политичари су уништили све. То су им омогућили наопако насадјени гласачи.

ОДГОВОРИТЕ