Ko je kriv za loše zdravstvo: Doktori, uređaji ili politika?

Zdravstvo Republike Srpske odavno je na infuziji. Predsjednik Republike Srpske za to je okrivio ljekare koji, kako tvrdi, rade protiv zdravstvenog sistema. Na račun doktora iznesene su teške optužbe. Pitali smo ko su ti ljekari ali odgovora nije bilo, iako smo pitanja uputili na nekoliko adresa.

Republika Srpska 23.03.2016 | 22:50
Ko je kriv za loše zdravstvo: Doktori, uređaji ili politika?

Zdravstvo na aparatima. Aparati na rezervi. Doktori na optuženičkoj listi. Optužio ih je predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik tvrdi da ljekari svjesno uništavaju skupe medicinske aparate. Imena tih doktora nije naveo, ali jeste teške optužbe.

MILORAD DODIK 18.03.2015 Intervju za Srpsku novinsku agenciju:

''Pokvare vam, recimo, mašinu koju nabavite za pet miliona dolara i kažu ovo ne radi, a onda upute pacijente u privatne ordinacije. Da li taj ima odgovornost kada urušava sistem javnog zdravstva? Nema, on i dalje sjedi tu, do zadnjeg dana tog javnog zdravstva i onda će preć i reći ''pa da, to ništa nije valjalo'', a on je sve učinio da to ne valja.''

Ko je to učinio, ko su imenom ti ljekari – pitanja su na koja nismo dobili odgovor. Iz Univerzitetskog kliničkog centra - ni riječi. Od četiri postavljena pitanja odgovor smo dobili na dva i to ona pitanja koja se ne odnose na ljekare koje je optužio Milorad Dodik. Ukoliko su tvrdnje predsjednika Srpske tačne, Klinički centar je uništavanje skupocjenih medicinskih uređaja morao da prijavi policiji. Da li je prijava bilo, iz MUP-a nisu odgovorili. Naš dopis je proslijeđen Upravi kriminalističke policije – i tu je sve i stalo. Naši izvori iz vrha policije tvrde da takvu prijavu kroz biltene nisu vidjeli. S toga, kažu, ne čudi ćutanje MUP-a jer ne žele da demanatuju predsjednika Srpske.

Govoreći o pokvarenim mašinama Dodik je aludirao na uređaje za magnetnu rezonancu koji ne rade, pa se pregledi obavljaju u privatnim klinikama. U Fondu zdravstvenog osiguranja potvrdili su nam da su zbog pokvarenih uređaja liste čekanja produžene i do dva mjeseca. Iz Kliničkog su odgovorili da jedan uređaj zahtijeva veliku količinu gasova koje nije jednostavno obezbjediti na domaćem tržištu i da zbog toga nije u funkciji. Drugi radi, ali po svemu sudeći - djelimično.

Mašina je, kako i sam Dodik kaže, plaćena pet miliona dolara. Naši izvori navode da je to cijena nove mašine, ali da je vjerovatno kupljen aparat koji je predstavljan po Sajmovima medicinske opreme.

Ne zna se ko pije ali zna se ko plaća – pacijenti. U tom krugu uspostavljena je i dijagnoza da je zdravstvo odavno hrnonično i teško bolesno.

BN TV

 

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Super Baja

23.03.2016 20:01

U budzetu pod ovom vlascu nema vise para ni za koga. Nazalost ali je tako. Nista se ne proizvodi bas ih briga za narod zivi se od dizanja tenzija i prodavanja magle. Dokle god bude tako nece bit dobro. Uostalom sa Bajom se zna kraj. Tuzan nazalost za vecinu

ODGOVORITE
Name

Frog

24.03.2016 07:54

Ima za Kaju.

Name

abc

23.03.2016 20:01

Obatroje.........

ODGOVORITE
Name

dnk

23.03.2016 20:47

Mile,kum Ranko i Kljajcin#

Name

sami smo krivi

23.03.2016 20:02

Zdravstvo RS je najcrnja rupa ne samo u RS nego cijelom regionu.Pogledaj samo zdravstvo u BN.Pa u BN su privatne zubarske ordinacije leglo psihickih bolesnika.To nisu zubari to su ludaci. Njima treba oduzeti licencu za rad.Da ne pominjem sta se radi po bolnicama gdje polupismeni doktori operisu na crno.Ko sve te bolesnike kontrolise???Ima li inspekcije,ima li Ministarstva???

ODGOVORITE
Name

MONTE KARLO

23.03.2016 20:16

AJ DA SE NE LAŽEMO, ŠTO ONO REČE ZOKA DJINDJIĆ, KRIV JE KUM IZ MONTE KARLA. GENIJE KO KUM MU.ZA PROPAST.

ODGOVORITE
Name

Tik Tak

23.03.2016 20:20

Vanzemaljci su krivi za sve :)

ODGOVORITE
Name

kokalo

23.03.2016 20:20

Eno Dodik reče da je bolje, da bolje ne može bit Kekekeke

ODGOVORITE
Name

Oni su

23.03.2016 20:39

Uređaji garant!

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

23.03.2016 20:49

jedino me čudi da Darko Tomaš to sve mirno posmatra. ja sam mislio da je on pošten, a sada vidim da je isti kao i svi drugi. Glasao sam za njega, ali sada kada se ponovo kandiduje za načelnika neću. Razočarenje veliko, pare ga pokvarile

ODGOVORITE
Name

SDS

23.03.2016 21:10

Sto bi se on kandidovao kad je sad pun kao brod

Name

Eh te žene

23.03.2016 22:03

Draga mu želi da je na vlasti, moć je afrodizijak.

Name

vuper

23.03.2016 20:55

Bolnice i ambulante su prepune jadnog naroda. Timo i.a bolesnog naroda da je tesko opsluziti sa tako malo doktora. Diktori rade dobro, ali oni nisu krivi sto se nemogu posvetiti pacinentima, malo doktora a puno bolesnog naroda. Zalosno ne kad se narucuje za osam meseci, nisu tu doktori krivi, sistem je kriv. Bogdanic gleda samo kako i koliko pacijenata poslati u Banju Vrucicu. Kazu da je dobar doktor ali su pare popile su mu pope pamet. Ko nije bio u bolnici i video kako se trude doktori i sestre nema pravo pricati. Ja sam skoro bi jako sam zadovoljan

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.03.2016 21:14

Mašine traže redovno servisiranje i održavanje, a direktor neće da plati. Magneti trebaju kontrast, neće direktor Stanetić da plati. Ljekari i tehničari trebaju edukacije za rad na aparatima, opet neće da plati. Radiolozi u KC ne mogu da uzimaju pare, ali ako ne rade aparati u KC rade kod Arara kome se plaća iz Fonda! Ma, krivi su zdravstveni radnici...trebali su se naučiti alhemiji, neznalice.

ODGOVORITE
Name

korupcija

23.03.2016 21:43

Konacno da je i Dodik jednom blizu istine a onda se vidi koliko su ljudi nesposobni pocev od vrha pa do cistacice. kako se moze nesto nabaviti a da nema potrebnih gasova? Sefa za finansije treba sa stapom istjerati napolje a tako isto gospodu koja odrzava te uredjaje. Izgleda da Dr. Racic dao lazne potvrde za penzionere a ova Bagra koja salje jadne pacijete koljegama "Privatno" treba isto istjerati iz KC u KPD. KORUPCIJA i samo KORUPCIJA.

ODGOVORITE
Name

radovan

24.03.2016 06:13

Samo KUm je kriv i niko više.

ODGOVORITE
Name

kifla

24.03.2016 08:04

Zdravstvo usluge sramotne i ponasanje pojedinih doktora u tim institucijama.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

24.03.2016 08:32

Političari su uništili sve. To su im omogućili naopako nasadjeni glasači.

ODGOVORITE