Сарадња Универзитета и привредника Српске

У Источном Сарајеву данас је одржан састанак руководства Универзитета са привредницима из Републике Српске и БиХ, представницима Привредне коморе Српске, те представницима Министарства индустрије и града Источно Сарајево. Циљ састанка био је ојачати сарадњу Универзитета Источно Сарајево и реалног привредног сектора.

Република Српска 23.03.2016 | 21:15
Сарадња Универзитета и привредника Српске

Интерес за сарадњу Универзитета и привреде је обостран, истакао је ректор Универзитета Источно Сарајево Радослав Грујић и додао: "Универзитет има потребу да организује практичну наставу у привреди. Занима нас шта привредници желе, која знања и вјештине да будући стручњаци донесу са факултета у реални сектор, а и наши професори могу кроз трансфер знања и нових технологија помоћи привреди. Састанак је резултирао и потписивањем уговора о сарадњи Универзитета и привредних комора у Српској. Наша је жеља да то не остане само на споразуму, већ да се сарадња настави на конкретним пројектима."

У Приврдној комори Републике Српске надају се да ће споразум о сарадњи привредника и академске заједнице потписати и са бањалучким Универзитетом. "Вјерујемо да би то дало конкретне резултате у привреди, а студенти би се боље упознали са оним што их чека у будућности", каже Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Директор Ваздухопловног завода "Орао" из Бијељине Милан Прица истиче да његово предузеће већ има сарадњу са Универзитетом Источно Сарајево, али да та сарадња треба да буде уређена системски."У то треба сви да се укључимо, а посебно држава, јер нам се дешава да млади стучњаци одлазе. Ми немамо могућности да кроз добре плате задржиомо стучњаке у нашој привреди", упозорава Прица.

Да би млади стучњаци остали у Српској потребно је да њима, али и комплетној привреди, помажу сви нивои власти од државе до локалне заједнице. Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија истиче да град у оквиру својих могућности помаже студентима и дипломираним студентима. "Ове године за пројкте волонтирања за свршене студенте издвојили смо 100 хиљада марака, док је за студентске стипендије обезбјеђено 50 хиљада",каже Самарџија.

На састанку представника Универзитета и привредника разговарало се и о новим профилима образовања стручњака који су тренутно потребни привреди Српске, како би се побољшало стање у реалном сектору.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар