Saradnja Univerziteta i privrednika Srpske

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak rukovodstva Univerziteta sa privrednicima iz Republike Srpske i BiH, predstavnicima Privredne komore Srpske, te predstavnicima Ministarstva industrije i grada Istočno Sarajevo. Cilj sastanka bio je ojačati saradnju Univerziteta Istočno Sarajevo i realnog privrednog sektora.

Republika Srpska 23.03.2016 | 21:15
Saradnja Univerziteta i privrednika Srpske

Interes za saradnju Univerziteta i privrede je obostran, istakao je rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Radoslav Grujić i dodao: "Univerzitet ima potrebu da organizuje praktičnu nastavu u privredi. Zanima nas šta privrednici žele, koja znanja i vještine da budući stručnjaci donesu sa fakulteta u realni sektor, a i naši profesori mogu kroz transfer znanja i novih tehnologija pomoći privredi. Sastanak je rezultirao i potpisivanjem ugovora o saradnji Univerziteta i privrednih komora u Srpskoj. Naša je želja da to ne ostane samo na sporazumu, već da se saradnja nastavi na konkretnim projektima."

U Privrdnoj komori Republike Srpske nadaju se da će sporazum o saradnji privrednika i akademske zajednice potpisati i sa banjalučkim Univerzitetom. "Vjerujemo da bi to dalo konkretne rezultate u privredi, a studenti bi se bolje upoznali sa onim što ih čeka u budućnosti", kaže Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Direktor Vazduhoplovnog zavoda "Orao" iz Bijeljine Milan Prica ističe da njegovo preduzeće već ima saradnju sa Univerzitetom Istočno Sarajevo, ali da ta saradnja treba da bude uređena sistemski."U to treba svi da se uključimo, a posebno država, jer nam se dešava da mladi stučnjaci odlaze. Mi nemamo mogućnosti da kroz dobre plate zadržiomo stučnjake u našoj privredi", upozorava Prica.

Da bi mladi stučnjaci ostali u Srpskoj potrebno je da njima, ali i kompletnoj privredi, pomažu svi nivoi vlasti od države do lokalne zajednice. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija ističe da grad u okviru svojih mogućnosti pomaže studentima i diplomiranim studentima. "Ove godine za projkte volontiranja za svršene studente izdvojili smo 100 hiljada maraka, dok je za studentske stipendije obezbjeđeno 50 hiljada",kaže Samardžija.

Na sastanku predstavnika Univerziteta i privrednika razgovaralo se i o novim profilima obrazovanja stručnjaka koji su trenutno potrebni privredi Srpske, kako bi se poboljšalo stanje u realnom sektoru.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar