Брчко: Буџет града и даље на чекању

Иако је прво тромјесечје фискалне године на измаку, посланици Скупштине Брчко дистрикта још нису ни добили коначан Приједлог буџета који је Дирекција за финансије јесенас пројектовала с приходима од 198 милиона, а Влада усвојила Нацрт о коме је тек недавно завршена јавна расправа.

Босна и Херцеговина 23.03.2016 | 19:11
Брчко: Буџет града и даље на чекању

Грађани у 20 градских и сеоских насеља предложили су око 650 приједлога за измјене и поправке расхода и према ријечима предсједнице скупштинске комисије за буџет Слободанке Ћурчић, углавном тражили већа улагања у инфраструктуру, прије свега водовод и канализацију. Опозиција се крајем прошле године жестоко суптроставила промјенама Закона о буџету, којима је практично омогућено бесконачно привремено финансирање по коме дистрикт функционише од почетка године.

„Незаконито усвајање буџета за прошлу годину потврдио је и Апелациони суд дистрикта па је власт пронашла начин да измјеном Закона о буџету, који нас је обавезивао на усвајање овог дукумента до 1. децембра текуће за наредну фискалну годину, обезбиједила себи могућност трајног привременог финансирања и комотно понашање које доноси само штету и грађанима и дистрикту у цјелини“, каже посланик СДП Есад Атић.

Градоначелник Анто Домић тврди да је привремено финасирање захтјевније, али наглашава да „Влада не може усвојити коначан приједлог буџета с поправкама ни за мјесец дана, с обзиром на то да је неопходан афирмативни глас шефа Одјељења за образовање који је поднио оставку, а избор новог је тек у процедури“.

Чињеница да власт у Брчком, с обзиром на стална размимоилажења унутар већине, углавном има лабав капацитет и за мање важне одлуке од буџета, као и могућност да се неограничено корисри привремено финасирање, реалне су процјене и након данашњег скупштинског засиједања да дистрикт неће добити коначну књигу прихода и расхода за 2016. ни до почетка маја.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар