Brčko: Budžet grada i dalje na čekanju

Iako je prvo tromjesečje fiskalne godine na izmaku, poslanici Skupštine Brčko distrikta još nisu ni dobili konačan Prijedlog budžeta koji je Direkcija za finansije jesenas projektovala s prihodima od 198 miliona, a Vlada usvojila Nacrt o kome je tek nedavno završena javna rasprava.

Bosna i Hercegovina 23.03.2016 | 19:11
Brčko: Budžet grada i dalje na čekanju

Građani u 20 gradskih i seoskih naselja predložili su oko 650 prijedloga za izmjene i popravke rashoda i prema riječima predsjednice skupštinske komisije za budžet Slobodanke Ćurčić, uglavnom tražili veća ulaganja u infrastrukturu, prije svega vodovod i kanalizaciju. Opozicija se krajem prošle godine žestoko suptrostavila promjenama Zakona o budžetu, kojima je praktično omogućeno beskonačno privremeno finansiranje po kome distrikt funkcioniše od početka godine.

„Nezakonito usvajanje budžeta za prošlu godinu potvrdio je i Apelacioni sud distrikta pa je vlast pronašla način da izmjenom Zakona o budžetu, koji nas je obavezivao na usvajanje ovog dukumenta do 1. decembra tekuće za narednu fiskalnu godinu, obezbijedila sebi mogućnost trajnog privremenog finansiranja i komotno ponašanje koje donosi samo štetu i građanima i distriktu u cjelini“, kaže poslanik SDP Esad Atić.

Gradonačelnik Anto Domić tvrdi da je privremeno finasiranje zahtjevnije, ali naglašava da „Vlada ne može usvojiti konačan prijedlog budžeta s popravkama ni za mjesec dana, s obzirom na to da je neophodan afirmativni glas šefa Odjeljenja za obrazovanje koji je podnio ostavku, a izbor novog je tek u proceduri“.

Činjenica da vlast u Brčkom, s obzirom na stalna razmimoilaženja unutar većine, uglavnom ima labav kapacitet i za manje važne odluke od budžeta, kao i mogućnost da se neograničeno korisri privremeno finasiranje, realne su procjene i nakon današnjeg skupštinskog zasijedanja da distrikt neće dobiti konačnu knjigu prihoda i rashoda za 2016. ni do početka maja.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar