'Шуме' дале 80 милиона на нове раднике

„Шуме Републике Српске“ су прошле године повећале број запослених на 4.534, због чега су и укупна издвајања за бруто плате и накнаде порасла за 2,7 милиона КМ, на чак 80 милиона марака.

Република Српска 23.03.2016 | 17:35
'Шуме' дале 80 милиона на нове раднике

Иако се годинама говори о вишку радника у овом јавном предузећу, очито је да то није препрека и за нова запошљавања па је у прошлој години укупан број радника повећан за 19 у односу на 2014.

У Извјештају о извршењу производно-финансијског плана „Шума Републике Српске“ за 2015. годину, који је сутра разматрати Надзорни одбор овог предузећа, а који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, наведено је да је укупан број запослених у „Шумама Републике Српске“ на крају прошле године био 4.534, док су годину раније имале 4.515 радника. Због тога су трошкови бруто плата и зарада повећани на 79,9 милиона КМ.

Ако узмемо у обзир да према европским стандардима на 1.000 метара кубних посјеченог дрвета долази један радник, а да „Шуме РС“ на годишњем нивоу сијеку око два милиона метара кубних дрвене масе, долазимо до закључка да је у овом јавном предузећу вишак 2.500 радника.

Марић: Број радника смањен

Међутим, директор „Шума Српске“ Ристо Марић тврди да „Шуме“ не повећавају број запослених и да имају мање радника него када је он дошао на чело предузећа у августу прошле године.

„Није тачно да је повећан број радника. Од када сам ја дошао на чело „Шума“, број радника је мањи за 12. Знам сигурно да је број радника на крају 2015. у односу на крај јуна исте године, односно од када сам ја дошао у „Шуме“, смањен“, истакао је Марић.

Према подацима са сајта „Шума Српске“, ово предузеће је прво полугодиште 2015. завршило са 4.568 радника у односу на 4.515 радника колико су их имали на крају 2014. године. Значи да је само у првих шест мјесеци 2015. године у „Шумама“ запослена 53 нова радника. Очигледно да је у другом полугодишту број новозапослених смањен, али је он и даље већи него у 2014. години.

Марић каже да није анализирао запошљавање у „Шумама“ прије него што је он дошао на чело „Шума“.

„Али, знам засигурно да смо на крају прошле године имали мањи број радника у односу на период када сам дошао“, казао је Марић.

Он је истакао да у „Шумама“ нема вишка радника, али да има непланског пријема.

Три савјетника мимо систематизације

Ристо Мариц Суме СрпскеДиректор „Шума Српске“ Ристо Марић тренутно има чак три савјетника, иако толики број савјетника нису предвиђени Правилником о систематизацији радних мјеста.

„Систематизацијом је предвиђено два, међутим, ја сам тражио и трећег и тај савјетник ради на заштити од пожара и свега оног што ствара недаће „Шумама“ када су у питању и људски и природни фактори“, рекао је Марић.

Један од Марићевих савјетника је бивши директор „Шума“ Драган Грабовац, други је бивши извршни директор за план, анализу и информатику Борислав Лазић, док је трећи Микајло Митровић.

Марић није хтио да каже који је савјетник именован на његов захтјев.

Смјена директора ШГ „Јахорина“

Говоречи о четири газдинства која су прошле године негативно половала, Марић је рекао да је смијењен директор ШГ „Бирач“ из Власенице Раденко и постављен Раде Дангубић, док ће бити смијењен и директор ШГ „Јахорина“ Пале Павловић Ненад.

„Друга два директора који се налазе на челу ШГ „Панос“ из Вишеграда и „Зеленгора“ из Калиновика, која су, такође, негативно пословала неће бити смијењени, јер нису својом кривицом имали губитак“, рекао је Марић и додао да је задовољан пословањем „Шума Републике Српске“ у прошлој години с обзиром да су остварили добит од близу десет милиона марака, али је навео да је то могло и боље.

Ревизорски извјештај „Шума Републике Српске“ за прошлу годину још није ни почео да се ради јер није изабрана ревизорка кућа која че тај посао обавити. Према објављеном јавном позиву Шума Српске ревизор је требало да почне са радом још 15. октобра 2015. године. То се није десило јер је Управа Шума одбила да потпише Уговор са ревизорском кућом „Цонфида“ Бањалука за коју је Комисија за јавне набавке Шума оцијенила да једина испуњава услове. Управа је поступила супротно и потписала уговор са ревизорском кућом „ЕФ Ревизор“, на што се „Цонфида“ жалила Канцеларији за разматрање жалби БиХ, која је одлучила у њихову корист.

Извор: Цапитал

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ОО7

23.03.2016 16:40

Зар Шуме Срске нису пословале позитивно,први пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

23.03.2016 17:40

Ха ха, с Ристом да послују позитивно, хахахаха, што ме насмија.

Name

опп

23.03.2016 17:41

Позитивне могу увијек бити.довољан је један запослен у сумама РС да раскњизава уплате од фирми на крају године. И еxтра промет.на то се извлаци просјек и зарада, а не на позитвној сјеци и продаји гдје свако гледа себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.03.2016 18:02

Шуме РС као каква елитна проститутка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред

23.03.2016 18:06

Можели се добити који термин ?

Name

Цаписцо

23.03.2016 21:16

Елитна...је била кључна ријеч...припадаш ли "елити"?

Name

оо1

23.03.2016 18:04

Ја незнам како овај "бкирац" никако да опорави ко год да додје за директора то треба испитати ко да су уклета куца хехехе несто ту није добро.....или су све лопови голи ..... једино је било доведено у ред кад је директор био Здравко Зугиц после Цвијана и њега некуд смакосе и никако напред...вратите тог цовека мозда некако окрену на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

23.03.2016 19:38

Народ мора да зна.Ристо све сто је имао улозијо у политику и сад је добијо позицију да се и он намири.То је јавна тајна,само незнам ко овог Грабовца из стала са пољопривредног добра удоми на ову функцију????Модрицани то добро знају,мала бара препуна Крокодила.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНГСТЕРИ

23.03.2016 20:23

КОЛИКО ЈЕ ГАНСТЕРА ПО ТИМ ШУМАМА ДОБРО ЈЕ ДА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ИМА И ЈЕДНА БУКВА ПО ШУМАМА. ОРАХ И ХРАСТ СУ ДАВНО НЕСТАЛИ. КВАЛИТЕТНО ДРВО, РАЗУМИЈЕМО СЕ МИ У ТО И У ЛОПОВЛУК.ПА УДРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

24.03.2016 07:49

Не контам наслов. Ако су нови радници коштали 80 милиона колико коштају остали 4000 и кусур

ОДГОВОРИТЕ
Name

зик

24.03.2016 14:54

Како је могуце да имате готов производ, само га сијецете и опет у минусу. З наци да сума иде у приватне дзепове. КАмиони возе по мраку, камиони стари и неисправни, лако пролазе полицијску контролу-све то упуцује на неозбиљно пословање и функционисање дрзаве. Директори су под утицајем политицких моцника с којима дијеле добит а конацни биланс је да се претварамо у еколоска и економска стратиста.

ОДГОВОРИТЕ