'Šume' dale 80 miliona na nove radnike

„Šume Republike Srpske“ su prošle godine povećale broj zaposlenih na 4.534, zbog čega su i ukupna izdvajanja za bruto plate i naknade porasla za 2,7 miliona KM, na čak 80 miliona maraka.

Republika Srpska 23.03.2016 | 17:35
'Šume' dale 80 miliona na nove radnike

Iako se godinama govori o višku radnika u ovom javnom preduzeću, očito je da to nije prepreka i za nova zapošljavanja pa je u prošloj godini ukupan broj radnika povećan za 19 u odnosu na 2014.

U Izvještaju o izvršenju proizvodno-finansijskog plana „Šuma Republike Srpske“ za 2015. godinu, koji je sutra razmatrati Nadzorni odbor ovog preduzeća, a koji je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da je ukupan broj zaposlenih u „Šumama Republike Srpske“ na kraju prošle godine bio 4.534, dok su godinu ranije imale 4.515 radnika. Zbog toga su troškovi bruto plata i zarada povećani na 79,9 miliona KM.

Ako uzmemo u obzir da prema evropskim standardima na 1.000 metara kubnih posječenog drveta dolazi jedan radnik, a da „Šume RS“ na godišnjem nivou sijeku oko dva miliona metara kubnih drvene mase, dolazimo do zaključka da je u ovom javnom preduzeću višak 2.500 radnika.

Marić: Broj radnika smanjen

Međutim, direktor „Šuma Srpske“ Risto Marić tvrdi da „Šume“ ne povećavaju broj zaposlenih i da imaju manje radnika nego kada je on došao na čelo preduzeća u avgustu prošle godine.

„Nije tačno da je povećan broj radnika. Od kada sam ja došao na čelo „Šuma“, broj radnika je manji za 12. Znam sigurno da je broj radnika na kraju 2015. u odnosu na kraj juna iste godine, odnosno od kada sam ja došao u „Šume“, smanjen“, istakao je Marić.

Prema podacima sa sajta „Šuma Srpske“, ovo preduzeće je prvo polugodište 2015. završilo sa 4.568 radnika u odnosu na 4.515 radnika koliko su ih imali na kraju 2014. godine. Znači da je samo u prvih šest mjeseci 2015. godine u „Šumama“ zaposlena 53 nova radnika. Očigledno da je u drugom polugodištu broj novozaposlenih smanjen, ali je on i dalje veći nego u 2014. godini.

Marić kaže da nije analizirao zapošljavanje u „Šumama“ prije nego što je on došao na čelo „Šuma“.

„Ali, znam zasigurno da smo na kraju prošle godine imali manji broj radnika u odnosu na period kada sam došao“, kazao je Marić.

On je istakao da u „Šumama“ nema viška radnika, ali da ima neplanskog prijema.

Tri savjetnika mimo sistematizacije

Risto Maric Sume SrpskeDirektor „Šuma Srpske“ Risto Marić trenutno ima čak tri savjetnika, iako toliki broj savjetnika nisu predviđeni Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

„Sistematizacijom je predviđeno dva, međutim, ja sam tražio i trećeg i taj savjetnik radi na zaštiti od požara i svega onog što stvara nedaće „Šumama“ kada su u pitanju i ljudski i prirodni faktori“, rekao je Marić.

Jedan od Marićevih savjetnika je bivši direktor „Šuma“ Dragan Grabovac, drugi je bivši izvršni direktor za plan, analizu i informatiku Borislav Lazić, dok je treći Mikajlo Mitrović.

Marić nije htio da kaže koji je savjetnik imenovan na njegov zahtjev.

Smjena direktora ŠG „Jahorina“

Govoreči o četiri gazdinstva koja su prošle godine negativno polovala, Marić je rekao da je smijenjen direktor ŠG „Birač“ iz Vlasenice Radenko i postavljen Rade Dangubić, dok će biti smijenjen i direktor ŠG „Jahorina“ Pale Pavlović Nenad.

„Druga dva direktora koji se nalaze na čelu ŠG „Panos“ iz Višegrada i „Zelengora“ iz Kalinovika, koja su, takođe, negativno poslovala neće biti smijenjeni, jer nisu svojom krivicom imali gubitak“, rekao je Marić i dodao da je zadovoljan poslovanjem „Šuma Republike Srpske“ u prošloj godini s obzirom da su ostvarili dobit od blizu deset miliona maraka, ali je naveo da je to moglo i bolje.

Revizorski izvještaj „Šuma Republike Srpske“ za prošlu godinu još nije ni počeo da se radi jer nije izabrana revizorka kuća koja če taj posao obaviti. Prema objavljenom javnom pozivu Šuma Srpske revizor je trebalo da počne sa radom još 15. oktobra 2015. godine. To se nije desilo jer je Uprava Šuma odbila da potpiše Ugovor sa revizorskom kućom „Confida“ Banjaluka za koju je Komisija za javne nabavke Šuma ocijenila da jedina ispunjava uslove. Uprava je postupila suprotno i potpisala ugovor sa revizorskom kućom „EF Revizor“, na što se „Confida“ žalila Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, koja je odlučila u njihovu korist.

Izvor: Capital

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

OO7

23.03.2016 16:40

Zar Šume Srske nisu poslovale pozitivno,prvi put.

ODGOVORITE
Name

Pero

23.03.2016 17:40

Ha ha, s Ristom da posluju pozitivno, hahahaha, što me nasmija.

Name

opp

23.03.2016 17:41

Pozitivne mogu uvijek biti.dovoljan je jedan zaposlen u sumama RS da rasknjizava uplate od firmi na kraju godine. I extra promet.na to se izvlaci prosjek i zarada, a ne na pozitvnoj sjeci i prodaji gdje svako gleda sebe.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.03.2016 18:02

Šume RS kao kakva elitna prostitutka.

ODGOVORITE
Name

Red

23.03.2016 18:06

Moželi se dobiti koji termin ?

Name

Capisco

23.03.2016 21:16

Elitna...je bila ključna riječ...pripadaš li "eliti"?

Name

oo1

23.03.2016 18:04

Ja neznam kako ovaj "bkirac" nikako da oporavi ko god da dodje za direktora to treba ispitati ko da su ukleta kuca hehehe nesto tu nije dobro.....ili su sve lopovi goli ..... jedino je bilo dovedeno u red kad je direktor bio Zdravko Zugic posle Cvijana i njega nekud smakose i nikako napred...vratite tog coveka mozda nekako okrenu na bolje.

ODGOVORITE
Name

rodjo

23.03.2016 19:38

Narod mora da zna.Risto sve sto je imao ulozijo u politiku i sad je dobijo poziciju da se i on namiri.To je javna tajna,samo neznam ko ovog Grabovca iz stala sa poljoprivrednog dobra udomi na ovu funkciju????Modricani to dobro znaju,mala bara prepuna Krokodila.....

ODGOVORITE
Name

GANGSTERI

23.03.2016 20:23

KOLIKO JE GANSTERA PO TIM ŠUMAMA DOBRO JE DA U REPUBLICI SRPSKOJ IMA I JEDNA BUKVA PO ŠUMAMA. ORAH I HRAST SU DAVNO NESTALI. KVALITETNO DRVO, RAZUMIJEMO SE MI U TO I U LOPOVLUK.PA UDRI.

ODGOVORITE
Name

???

24.03.2016 07:49

Ne kontam naslov. Ako su novi radnici koštali 80 miliona koliko koštaju ostali 4000 i kusur

ODGOVORITE
Name

zik

24.03.2016 14:54

Kako je moguce da imate gotov proizvod, samo ga sijecete i opet u minusu. Z naci da suma ide u privatne dzepove. KAmioni voze po mraku, kamioni stari i neispravni, lako prolaze policijsku kontrolu-sve to upucuje na neozbiljno poslovanje i funkcionisanje drzave. Direktori su pod uticajem politickih mocnika s kojima dijele dobit a konacni bilans je da se pretvaramo u ekoloska i ekonomska stratista.

ODGOVORITE