Асадове снаге ушле у древну Палмиру

Сиријска војска, уз подршку руских ваздушних снага, ушла је на подручје древног града Палмире како би одатле протерала трупе Исламске државе.

Свијет 23.03.2016 | 13:40
Асадове снаге ушле у древну Палмиру

Према наводима Опсерваторије за људска права, снаге режима су напредовале након заузимања брда Ал Хијал југозападно од Палмире, коју је Исламска држава окупирала пре нешто мање од годину дана.

"Снаге режима налазе се два километра јужно и пет километара западно од града", рекао је директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Војска је, уз подршку руских ваздушних снага, 7. марта отпочела битку за Палмиру, која се налази на Унесковој листи светске културне баштине и коју су у мају прошле године заузели џихадисти.

Откако су преузели контролу над градом, џихадисти су уништили бројне културне споменике, међу којима су чувена Тријумфална капија, храмови Бел и Балшамин и многи други симболи града који датирају од почетка нове ере.

Битка за Палмиру веома је важна за сиријску војску, јер би заузимање тог града значило и преузимање контроле над сиријском пустињом и напредовање ка истоку, ка граници са Ираком, који је под окупацијом Исламске државе.

Уколико би Исламска држава изгубила контролу над пустињском облашћу између Палмире и границе са Ираком, део укупне територије земље под окупацијом џихадиста смањио би се са тренутних 40 на 30 одсто, навела је Опсерваторија.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни

23.03.2016 13:52

Плешћи на све стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.03.2016 14:33

Само туци, побијте сву болесну гамад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

23.03.2016 15:41

Не пуштајте босанце.

ОДГОВОРИТЕ