Asadove snage ušle u drevnu Palmiru

Sirijska vojska, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, ušla je na područje drevnog grada Palmire kako bi odatle proterala trupe Islamske države.

Svijet 23.03.2016 | 13:40
Asadove snage ušle u drevnu Palmiru

Prema navodima Opservatorije za ljudska prava, snage režima su napredovale nakon zauzimanja brda Al Hijal jugozapadno od Palmire, koju je Islamska država okupirala pre nešto manje od godinu dana.

"Snage režima nalaze se dva kilometra južno i pet kilometara zapadno od grada", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Vojska je, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, 7. marta otpočela bitku za Palmiru, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i koju su u maju prošle godine zauzeli džihadisti.

Otkako su preuzeli kontrolu nad gradom, džihadisti su uništili brojne kulturne spomenike, među kojima su čuvena Trijumfalna kapija, hramovi Bel i Balšamin i mnogi drugi simboli grada koji datiraju od početka nove ere.

Bitka za Palmiru veoma je važna za sirijsku vojsku, jer bi zauzimanje tog grada značilo i preuzimanje kontrole nad sirijskom pustinjom i napredovanje ka istoku, ka granici sa Irakom, koji je pod okupacijom Islamske države.

Ukoliko bi Islamska država izgubila kontrolu nad pustinjskom oblašću između Palmire i granice sa Irakom, deo ukupne teritorije zemlje pod okupacijom džihadista smanjio bi se sa trenutnih 40 na 30 odsto, navela je Opservatorija.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Crni

23.03.2016 13:52

Plešći na sve strane

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.03.2016 14:33

Samo tuci, pobijte svu bolesnu gamad.

ODGOVORITE
Name

OO7

23.03.2016 15:41

Ne puštajte bosance.

ODGOVORITE