Одбјегли нападач ипак није ухапшен

Белгијски медији повукли су вест коју су објавили да су власти у Андерлехту ухапсиле трећег осумњиченог за бомбашке нападе на бриселском аеродрому.

Свијет 23.03.2016 | 13:00
Одбјегли нападач ипак није ухапшен

Ухапшена особа заправо није Наџим Лахрауи, исправили су се белгијски медији, а пренео Ројтерс.

Вест о хапшењу је на свом Твитер налогу и сајту првобитно објавио белгијски лист ДХ, али је касније навео да је мушкарац који је ухапшен у дистрикту Андерлехт погрешно идентификован.

И лист "Либр Белжик" наводи да је ухапшена друга особа.

Полиција и тужиоци одбили су сваки коментар, а ускоро би требало да одрже конференцију за новинаре.

Лахрауи је у септембру прошле године путовао у Мађарску са Салахом Абдесламом, главним осумњиченим за нападе у Паризу.

Претходно су белгијски медији јавили да су двојица бомбаша самоубица, који су извели напад на бриселском аеродрому, идентификована као браћа Халид и Брахим ел Бакрауи, која су одраније позната полицији.

Белгијска станица РТБФ је, позивајући се на неименоване изворе, навела да су они становници Брисела. Халид Ее Бакрауи је под лажним именом изнајмио стан у белгијској престоници и то у делу у коме је полиција током прошлонедељних рација убила једног нападача, додаје РТБФ.

Током те рације истражитељи су пронашли заставу Исламске државе, аутоматску пушку, детонаторе и отиске прстију главног осумњиченог за нападе у Паризу Салаха Абдеслама, који је ухапшен три дана касније, подсетио је Ројтерс.

Браћа Ел Бакрауи имају кривични досије, али досад нису били повезивани са тероризмом, наводи РТБФ.

Белгијски државни тужилац саопштио је синоћ да је трећи нападач у бекству, уз коментар да је још рано да се напади повежу са нападима у Паризу у новембру прошле године.

За трећим нападачем полиција је издала потерницу. Слика са сигурносне камере показује човека са наочарима и брадицом у светлој јакни и са црним шеширом како гура колица на којима је велика црна торба.

У терористичком нападу у Бриселу је, према званичним подацима, погинула најмање 31 особа, а 250 људи рањено. Осумњичени су на аеродром донели три бомбе, од којих једна није експлодирала, већ је касније уништена.

Напад на аеродрому изведен је око осам сати ујутро, када су две снажне експлозије потресле главни хол аеродрома. Трећа експлозија погодила је воз у метро- станици Малбек у центру града баш у време шпица.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар