Odbjegli napadač ipak nije uhapšen

Belgijski mediji povukli su vest koju su objavili da su vlasti u Anderlehtu uhapsile trećeg osumnjičenog za bombaške napade na briselskom aerodromu.

Svijet 23.03.2016 | 13:00
Odbjegli napadač ipak nije uhapšen

Uhapšena osoba zapravo nije Nadžim Lahraui, ispravili su se belgijski mediji, a preneo Rojters.

Vest o hapšenju je na svom Tviter nalogu i sajtu prvobitno objavio belgijski list DH, ali je kasnije naveo da je muškarac koji je uhapšen u distriktu Anderleht pogrešno identifikovan.

I list "Libr Belžik" navodi da je uhapšena druga osoba.

Policija i tužioci odbili su svaki komentar, a uskoro bi trebalo da održe konferenciju za novinare.

Lahraui je u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu.

Prethodno su belgijski mediji javili da su dvojica bombaša samoubica, koji su izveli napad na briselskom aerodromu, identifikovana kao braća Halid i Brahim el Bakraui, koja su odranije poznata policiji.

Belgijska stanica RTBF je, pozivajući se na neimenovane izvore, navela da su oni stanovnici Brisela. Halid Ee Bakraui je pod lažnim imenom iznajmio stan u belgijskoj prestonici i to u delu u kome je policija tokom prošlonedeljnih racija ubila jednog napadača, dodaje RTBF.

Tokom te racije istražitelji su pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i otiske prstiju glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije, podsetio je Rojters.

Braća El Bakraui imaju krivični dosije, ali dosad nisu bili povezivani sa terorizmom, navodi RTBF.

Belgijski državni tužilac saopštio je sinoć da je treći napadač u bekstvu, uz komentar da je još rano da se napadi povežu sa napadima u Parizu u novembru prošle godine.

Za trećim napadačem policija je izdala poternicu. Slika sa sigurnosne kamere pokazuje čoveka sa naočarima i bradicom u svetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba.

U terorističkom napadu u Briselu je, prema zvaničnim podacima, poginula najmanje 31 osoba, a 250 ljudi ranjeno. Osumnjičeni su na aerodrom doneli tri bombe, od kojih jedna nije eksplodirala, već je kasnije uništena.

Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro, kada su dve snažne eksplozije potresle glavni hol aerodroma. Treća eksplozija pogodila je voz u metro- stanici Malbek u centru grada baš u vreme špica.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar