Има ли заштите од тероризма?

Да ли су грешке Запада условиле плиму исламског тероризма? Циљ џихадиста да завладају страх и несигурност.

Свијет 23.03.2016 | 11:40
Има ли заштите од тероризма?

Напади терориста на срце Европе, најпре Париз, сад у само седиште Европске уније, захтевају бескомпромисни одговор - закључци су првих анализа.

Варварско насиље терориста не сме да добије даљи пролаз, слажу се коментатори главних светских медија. Слажу се, међутим, још у једном, не може се даље "на црту" исламском екстремизму без трезвеног и поштеног сагледавања грешака. У чему су то европске институције и људи који су им на челу, погрешили у борби против тероризма?

Страх, несигурност и мржња треба да завладају Европом - то је циљ терористичке организације Исламска држава, пише немачки "Велт". Крв проливена усред Европе, треба да "испере" цивилизацијске тековине из мозгова и да отвори пут нагонском реаговању. То је тактика радикалних исламиста. Нема више никакве сумње.

Само што је мозак операције Париз, Салах Абдеслам ухапшен, уследио је нови масакр. То је порука која не може нетачно да се протумачи, упозоравају познаваоци. Њихова намера је несумњиво да Брисел изгуби компас. Да Европа, као што су већ САД и Русија кажњене за блискоисточни хаос, добије свој део крвавог колача.

"Савремени тероризам је дете глобализације", кажу експерти. - Терористи користе најсавременије комуникационе технологије да исплету мрежу својих веза широм глобуса. Европски званичници па ни ресорне институције као да тога нису свесне и полиција губи битку: џихадисти пролазе границе непримећени и изазивају крвопролиће.

Последице бриселског напада су далекосежне, слажу се аналитичари. Разједињеност Европљана бива ублажена после сваког терористичког атака на заједничке цивилизацијске тековине и вредности заједничке породице. Емоционалност уједињава, солидарност "експлодира", али националне границе на којима су никле бодљикаве жице остају.

Оно што је сада несумњив сценарио то је подизање безбедности на највиши ниво, предузимање свих расположивих мера контроле.

При томе се мора мислити на све оне који ће ловити у мутном и покушати да искористе страх Европљана. "Биће много оних који ће злоупотребити емоције настале после напада, а од тога до попуштања логици терора само је корак", закључују аналитичари.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милан

23.03.2016 10:44

Сто би рекао цар Мурат : Боље их је у њиховој куци тразити са мацевима него их у својој куци цекати са касикама. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

23.03.2016 11:43

Амери е глези су ту умесани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

23.03.2016 13:28

Кроз ХАОС: крв и огањ, који изазивају мржњу, несигурност и страх једино се може увести Нови свјетски поредак који неће признавати Бога. Због тога се тероризам не може спречити нити зауставити позивањем на хуманост и заједнички сужувот. Време се испунили и зато овај свијет каквог познајемо убрзано иде своме крају. Знаци времена по којима ћемо знати да је крај свијета близу и о којим говори и учи Христос у Библији и пророкују Богооци Светог Правиславља се убрзано испуњавају у нашем времену. Молимо се зато Богу да не будемо у погрешно вријеме на погрешном мјесту!

ОДГОВОРИТЕ