Ima li zaštite od terorizma?

Da li su greške Zapada uslovile plimu islamskog terorizma? Cilj džihadista da zavladaju strah i nesigurnost.

Svijet 23.03.2016 | 11:40
Ima li zaštite od terorizma?

Napadi terorista na srce Evrope, najpre Pariz, sad u samo sedište Evropske unije, zahtevaju beskompromisni odgovor - zaključci su prvih analiza.

Varvarsko nasilje terorista ne sme da dobije dalji prolaz, slažu se komentatori glavnih svetskih medija. Slažu se, međutim, još u jednom, ne može se dalje "na crtu" islamskom ekstremizmu bez trezvenog i poštenog sagledavanja grešaka. U čemu su to evropske institucije i ljudi koji su im na čelu, pogrešili u borbi protiv terorizma?

Strah, nesigurnost i mržnja treba da zavladaju Evropom - to je cilj terorističke organizacije Islamska država, piše nemački "Velt". Krv prolivena usred Evrope, treba da "ispere" civilizacijske tekovine iz mozgova i da otvori put nagonskom reagovanju. To je taktika radikalnih islamista. Nema više nikakve sumnje.

Samo što je mozak operacije Pariz, Salah Abdeslam uhapšen, usledio je novi masakr. To je poruka koja ne može netačno da se protumači, upozoravaju poznavaoci. Njihova namera je nesumnjivo da Brisel izgubi kompas. Da Evropa, kao što su već SAD i Rusija kažnjene za bliskoistočni haos, dobije svoj deo krvavog kolača.

"Savremeni terorizam je dete globalizacije", kažu eksperti. - Teroristi koriste najsavremenije komunikacione tehnologije da ispletu mrežu svojih veza širom globusa. Evropski zvaničnici pa ni resorne institucije kao da toga nisu svesne i policija gubi bitku: džihadisti prolaze granice neprimećeni i izazivaju krvoproliće.

Posledice briselskog napada su dalekosežne, slažu se analitičari. Razjedinjenost Evropljana biva ublažena posle svakog terorističkog ataka na zajedničke civilizacijske tekovine i vrednosti zajedničke porodice. Emocionalnost ujedinjava, solidarnost "eksplodira", ali nacionalne granice na kojima su nikle bodljikave žice ostaju.

Ono što je sada nesumnjiv scenario to je podizanje bezbednosti na najviši nivo, preduzimanje svih raspoloživih mera kontrole.

Pri tome se mora misliti na sve one koji će loviti u mutnom i pokušati da iskoriste strah Evropljana. "Biće mnogo onih koji će zloupotrebiti emocije nastale posle napada, a od toga do popuštanja logici terora samo je korak", zaključuju analitičari.

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milan

23.03.2016 10:44

Sto bi rekao car Murat : Bolje ih je u njihovoj kuci traziti sa macevima nego ih u svojoj kuci cekati sa kasikama. :)

ODGOVORITE
Name

vuper

23.03.2016 11:43

Ameri e glezi su tu umesani

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

23.03.2016 13:28

Кроз ХАОС: крв и огањ, који изазивају мржњу, несигурност и страх једино се може увести Нови свјетски поредак који неће признавати Бога. Због тога се тероризам не може спречити нити зауставити позивањем на хуманост и заједнички сужувот. Време се испунили и зато овај свијет каквог познајемо убрзано иде своме крају. Знаци времена по којима ћемо знати да је крај свијета близу и о којим говори и учи Христос у Библији и пророкују Богооци Светог Правиславља се убрзано испуњавају у нашем времену. Молимо се зато Богу да не будемо у погрешно вријеме на погрешном мјесту!

ODGOVORITE