Командоси из Русије стижу у Србију

На јесен у нашој земљи велика вежба ВС са армијама Русије и Белорусије. У плану је десант у Никинцима, и симулација борбе на копну.

Србија 23.03.2016 | 11:20
Командоси из Русије стижу у Србију

Велика вежба "Словенско братство 2016", средишна тачка војне сарадње Србије и Русије, биће одржана у октобру на неком од војних полигона у нашој земљи. Осим руских војнодесантних снага и српске Специјалне бригаде, у маневрима ће учествовати и слична јединица оружаних снага Белорусије.

План је да трилатерална вежба којој печат дају руске снаге, буде изведена по узору на прошлогодишњу, одржану у септембру на полигону код Краснодара. На њој је учествовало око 700 официра и војника три војске. Током маневра око 250 падобранаца искочило је из авиона "иљушин 76", десантиран је терет, а симулирана је борба са терористима.

"Вежба са Русима и Белорусима биће највероватније одржана на полигону Никинци, мада ни "Пасуљанске ливаде" нису искључене", кажу у Генералштабу Војске Србије.

"Официри и војници наше Специјалне бригаде су се већ два пута среле са колегама из руских ваздушнодесантних снага, од чега једном у Србији - на вежби "Срем 2014".

У Војсци Србије кажу да је руска десантна пешадија, препознатљива по плавим береткама у самом светском врху и да су операције са њима вишеструко корисне. Нашим оружаним снагама највише су потребни маневри јединица ранга чете, али и већих формација.

"Таквим вежбама повећава се оперативна моћ наших јединица, али и способност за заједничко деловање са страним војскама", наводе у Генералштабу и подвлаче да су финанасије једини ограничавајући фактор у ширењу круга армија са којима постоји сарадња.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

23.03.2016 13:47

Прича се да Руси долазе.................. Прича сеееееее!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.03.2016 14:36

Одмах ће послије онај .... Вучић заказати вјежбу са НАТО-м

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈСО

23.03.2016 15:07

Добро дошли Браћо.

ОДГОВОРИТЕ