Komandosi iz Rusije stižu u Srbiju

Na jesen u našoj zemlji velika vežba VS sa armijama Rusije i Belorusije. U planu je desant u Nikincima, i simulacija borbe na kopnu.

Srbija 23.03.2016 | 11:20
Komandosi iz Rusije stižu u Srbiju

Velika vežba "Slovensko bratstvo 2016", središna tačka vojne saradnje Srbije i Rusije, biće održana u oktobru na nekom od vojnih poligona u našoj zemlji. Osim ruskih vojnodesantnih snaga i srpske Specijalne brigade, u manevrima će učestvovati i slična jedinica oružanih snaga Belorusije.

Plan je da trilateralna vežba kojoj pečat daju ruske snage, bude izvedena po uzoru na prošlogodišnju, održanu u septembru na poligonu kod Krasnodara. Na njoj je učestvovalo oko 700 oficira i vojnika tri vojske. Tokom manevra oko 250 padobranaca iskočilo je iz aviona "iljušin 76", desantiran je teret, a simulirana je borba sa teroristima.

"Vežba sa Rusima i Belorusima biće najverovatnije održana na poligonu Nikinci, mada ni "Pasuljanske livade" nisu isključene", kažu u Generalštabu Vojske Srbije.

"Oficiri i vojnici naše Specijalne brigade su se već dva puta srele sa kolegama iz ruskih vazdušnodesantnih snaga, od čega jednom u Srbiji - na vežbi "Srem 2014".

U Vojsci Srbije kažu da je ruska desantna pešadija, prepoznatljiva po plavim beretkama u samom svetskom vrhu i da su operacije sa njima višestruko korisne. Našim oružanim snagama najviše su potrebni manevri jedinica ranga čete, ali i većih formacija.

"Takvim vežbama povećava se operativna moć naših jedinica, ali i sposobnost za zajedničko delovanje sa stranim vojskama", navode u Generalštabu i podvlače da su finanasije jedini ograničavajući faktor u širenju kruga armija sa kojima postoji saradnja.

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

23.03.2016 13:47

Priča se da Rusi dolaze.................. Priča seeeeeee!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.03.2016 14:36

Odmah će poslije onaj .... Vučić zakazati vježbu sa NATO-m

ODGOVORITE
Name

JSO

23.03.2016 15:07

Dobro došli Braćo.

ODGOVORITE