Припадник САЈ претрчао 702 километара

Јовица Спајић, припадник Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Србије и државни репрезентативац у ултрамаратону и екстремним тркама издржљивости, остварио је велики подвиг и у шестодневној, непрекидној трци, претрчао је 702 километра и освојио прво место, а уједно поставио и нови државни рекорд Србије.

Србија 23.03.2016 | 10:00
Припадник САЈ претрчао 702 километара

"Тај успех, ту златну медаљу сам освојио на Светском ултрамаратон купу одржаном од 13. до 19. марта у Атини. У трци је учествовало 60 тренутно најбољих светских ултрамаратон тркача, а само нас 12 најиздржљивијих, успели смо. Остали, због великог оптерећења и тоталне исцрпљености, нису издржали до краја", прича за “Блиц” наш ултрамаратонац Спајић, који је последњим успехом само допунио своју колекцију медаља са међународних такмичења.

Спајић објашањава да пропозиције налажу да се шест дана непрекидно трчи на сертификованој стази дужине један километар, уз минималне паузе за узимање воде и витаминских препарата.

"Било нам је дозвољено да по потреби самоиницијативно узимамо и веће паузе, али се све то рачуна као додатак на укупно остварено време. Ја то нисам желео. Нисам спавао шест дана. Трчао сам без престанка, у просеку 117 километара дневно. После тог ултрамаратона ослабио сам више од пет килограма", наводи Спајић који се вратио у Србију и нада се да ће за десетак дана бити “као нов”.

После кратког предаха, Спајић почиње припреме за како сам наводи “још већи изазов од трке у Атини”.

"Учествоваћу у најекстремнијој трци на свету „ЛА–УЛТРА“, која се у августу одржава у суровим планинама Хималаја у Индији и дугачка је 333 километра. На овој трци учествују само тркачи које позове организатор, светска елита у екстремном трчању. До сада је ову невероватну трку успело да заврши само 17 такмичара. Надамо се да ћу им се придружити", категоричан је наш ултрамаратонац.

Јовица је прошле године учествовао у међународној ултрамаратонској трци „Бадwатер 135“ у Калифорнији, где је освојио 8. место у конкуренцији 100 такмичара и био најбоље пласирани учесник из Европе.

"Стаза је била дугачка 217 километара и протезала се кроз један од најсуровијих терена на свету –пустињу “Долина смрти” Стазу сам истрчао за за 29 сати", каже овај одважни и скромни припадник САЈ.

У 2014. години освојио је чак шест медаља и поставио два државна рекорда - на Палићу је за 24 часа претрчао стазу дужине 223 км, док је на трци “Ицарус Флорида Ултра Фест“, која је одржана у Форт Лодердејлу на Флориди, за шест дана непрекидног трчања истрчао стазу дужине 682,3 км. Сада је тај рекорд оборио у Атини.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Колега

23.03.2016 09:25

Браво колега, подвиг и успјех вриједан дивљења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пињое

23.03.2016 09:41

За то вријеме наси муријаси сједе у глобусу и свадјају се коме ће репић а коме увце..

Name

како

23.03.2016 09:46

6 дана без сна НЕМОГУЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

23.03.2016 10:39

Свака ти цаст јаране!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херц

23.03.2016 12:00

Херцеговац порјекло Зупци код Требиња.Свака част момчино!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс босна

23.03.2016 20:13

Тацно да је поријекоом са Зубаца.Он је родјен у Прибоју а од Златибора преко Узица до Прибој и Пријепоља све је Херцеговцка земља у Србији.И Тарабици са Кремана су Херцеговци и то су за себе увјек говорили.Неко казе Стара Херцеговина али то становниство увјек за себе казу да су херцеговци и тај назив Стара Херцеговина једноставно не пристаје.То јесте Херцеговина и бице заувјек само сто је народ необразован па не зна.

Name

алеx

23.03.2016 22:57

Апсолутно подрзавам да се Херцеговини врати оно сто јој припада.Нити вази висе Берлински конгрес нити СФРЈ.Херцеговцима припада у РС све од Требиња до Висеграда и зато је и направљен Андрицград.За овог момка свака цаст.