Pripadnik SAJ pretrčao 702 kilometara

Jovica Spajić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srbije i državni reprezentativac u ultramaratonu i ekstremnim trkama izdržljivosti, ostvario je veliki podvig i u šestodnevnoj, neprekidnoj trci, pretrčao je 702 kilometra i osvojio prvo mesto, a ujedno postavio i novi državni rekord Srbije.

Srbija 23.03.2016 | 10:00
Pripadnik SAJ pretrčao 702 kilometara

"Taj uspeh, tu zlatnu medalju sam osvojio na Svetskom ultramaraton kupu održanom od 13. do 19. marta u Atini. U trci je učestvovalo 60 trenutno najboljih svetskih ultramaraton trkača, a samo nas 12 najizdržljivijih, uspeli smo. Ostali, zbog velikog opterećenja i totalne iscrpljenosti, nisu izdržali do kraja", priča za “Blic” naš ultramaratonac Spajić, koji je poslednjim uspehom samo dopunio svoju kolekciju medalja sa međunarodnih takmičenja.

Spajić objašanjava da propozicije nalažu da se šest dana neprekidno trči na sertifikovanoj stazi dužine jedan kilometar, uz minimalne pauze za uzimanje vode i vitaminskih preparata.

"Bilo nam je dozvoljeno da po potrebi samoinicijativno uzimamo i veće pauze, ali se sve to računa kao dodatak na ukupno ostvareno vreme. Ja to nisam želeo. Nisam spavao šest dana. Trčao sam bez prestanka, u proseku 117 kilometara dnevno. Posle tog ultramaratona oslabio sam više od pet kilograma", navodi Spajić koji se vratio u Srbiju i nada se da će za desetak dana biti “kao nov”.

Posle kratkog predaha, Spajić počinje pripreme za kako sam navodi “još veći izazov od trke u Atini”.

"Učestvovaću u najekstremnijoj trci na svetu „LA–ULTRA“, koja se u avgustu održava u surovim planinama Himalaja u Indiji i dugačka je 333 kilometra. Na ovoj trci učestvuju samo trkači koje pozove organizator, svetska elita u ekstremnom trčanju. Do sada je ovu neverovatnu trku uspelo da završi samo 17 takmičara. Nadamo se da ću im se pridružiti", kategoričan je naš ultramaratonac.

Jovica je prošle godine učestvovao u međunarodnoj ultramaratonskoj trci „Badwater 135“ u Kaliforniji, gde je osvojio 8. mesto u konkurenciji 100 takmičara i bio najbolje plasirani učesnik iz Evrope.

"Staza je bila dugačka 217 kilometara i protezala se kroz jedan od najsurovijih terena na svetu –pustinju “Dolina smrti” Stazu sam istrčao za za 29 sati", kaže ovaj odvažni i skromni pripadnik SAJ.

U 2014. godini osvojio je čak šest medalja i postavio dva državna rekorda - na Paliću je za 24 časa pretrčao stazu dužine 223 km, dok je na trci “Icarus Florida Ultra Fest“, koja je održana u Fort Loderdejlu na Floridi, za šest dana neprekidnog trčanja istrčao stazu dužine 682,3 km. Sada je taj rekord oborio u Atini.

Izvor: Blic

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kolega

23.03.2016 09:25

Bravo kolega, podvig i uspjeh vrijedan divljenja!

ODGOVORITE
Name

Pinjoe

23.03.2016 09:41

Za to vrijeme nasi murijasi sjede u globusu i svadjaju se kome će repić a kome uvce..

Name

kako

23.03.2016 09:46

6 dana bez sna NEMOGUCE

ODGOVORITE
Name

Daidza

23.03.2016 10:39

Svaka ti cast jarane!!!

ODGOVORITE
Name

herc

23.03.2016 12:00

Hercegovac porjeklo Zupci kod Trebinja.Svaka čast momčino!!!

ODGOVORITE
Name

rs bosna

23.03.2016 20:13

Tacno da je porijekoom sa Zubaca.On je rodjen u Priboju a od Zlatibora preko Uzica do Priboj i Prijepolja sve je Hercegovcka zemlja u Srbiji.I Tarabici sa Kremana su Hercegovci i to su za sebe uvjek govorili.Neko kaze Stara Hercegovina ali to stanovnistvo uvjek za sebe kazu da su hercegovci i taj naziv Stara Hercegovina jednostavno ne pristaje.To jeste Hercegovina i bice zauvjek samo sto je narod neobrazovan pa ne zna.

Name

alex

23.03.2016 22:57

Apsolutno podrzavam da se Hercegovini vrati ono sto joj pripada.Niti vazi vise Berlinski kongres niti SFRJ.Hercegovcima pripada u RS sve od Trebinja do Visegrada i zato je i napravljen Andricgrad.Za ovog momka svaka cast.