Анализа: Лестер шампион до 24. априла?! А онда...

Следе Барселона, ПСЖ и статус носиоца у Лиги шампиона! Светла будућност је пред Лисицама!

Фудбал 25.03.2016 | 22:40
Анализа: Лестер шампион до 24. априла?! А онда...

Лестер игра сезону из снова. Још мало недостаје популарним Лисицама да направе највећи успех у клупској историји, али и у модерној историји енглеског фудбала. Један од аутсајдера уочи сезоне је већи део сезоне провео на првом месту на табели, а седам кола пре краја првенства, суверено држи лидерску позицију.

Лестер има пет бодова предности у односу на првог пратиоца Тотенхем и распоред који му иде на руку. Лисице у наредна четири кола дочекују безбрижни Саутемптон, потом иду на ноге Сандерленду који се бори за опстанак, затим их очекују мечеви са Вест Хемом и Свонсијем на свом терену. Уколико као домаћин забележи стопостотан учинак у поменута три меча и извуче бод у Сандерленду, пркатично ће загрлити шампионски пехар.

Тотенхем у истом периоду гостује Ливерпулу, дочекује Манчестер Јунајтед, иде на увек тешко гостовање Стоуку и потом ће на свом терену угостити ВБА. Колико год да су у доброј форми тренутно, Спурсима ће заиста бити тешко да освоје макар девет бодова из ова четири меча.

Зато су много склони рачуници да ће Лестер уочи последња три кола (када има паклен распоред: Манчестер Јунајтед, Евертон, Челси) имати више од актуелних пет бодова предности и биће у сјајној ситуацији да овери титулу. Не треба отписати ни Арсенал који касни седам бодова и има далеко најлакши распоред, али проблем су губитнички менталитет Тобџија и атмосфера која се створила око тима и нервозног Венгера.

Реално, Лестер има највеће шансе да се окити титулом. Ако би се у преосталим колима поновили резултати против истих ривала из првог дела сезоне, Лисице би титулу освојиле још 24. априла, три кола пре краја са 12 бодова предности у односу на Арсенал и Тотенхем који би тада имали по 64 бода. Ипак, то су само хипотетичке теорије… Лестер ће бити под све већим притиском како се расплет буде ближио и биће му све теже. Поготово ће бити тешко гостовање Сандерленду, јединој екипи која има мањи посед лопте од Ранијеријевог тима и која има мањи број успешних пасова по утакмици.

У наредна два кола, Лестер и теоретски може да обезбеди пласман у Лигу шампиона ако победи у оба меча, а конкуренција настави да просипа бодове.

Дакле, један историјски успех је ту иза ћошка. Лига шампиона. Лестеру би то био деби у елтином такмичењу. Већ сада многи скептици тврде да ће Лисице у следећој сезони потпуно да подбаце јер неће моћи да издрже битку на два јака фронта, али нешто слично слушамо целе сезоне. Уколико освоји титулу, повећавају се и Лестерове шансе да оствари неки значајнији резултат у Лиги шампиона. Наиме, као прваку Премијер лиге, Лестеру би као и осталим шампионима из осам најјачих лига било гарантовано место у првом шеширу на жребу што значи да би избегао ПСЖ, те Бајерну и Барселону који су пред одбраном титула, а врло вероватно и Јувентус, Бенфику и ЦСКА. Из другог шешира би могли да им дођу Реал, Атлетико, Борусија Дортмунд, а то је далеко лакша варијанта него да им ривали буду шампиони из првог шешира.

Лестер нема међународног искуства, али ће се током летње паузе потрудити да га стекне и осети како је то играти против најбољих клубова са континента. Лестер ће дебитовати у Међунардоном купу шампиона, серији пријатељских дуела у којима учествују најбољи тимови Европе.

Већ је познато да ће Лисице одиграти мечеве против Селтика, Пари Сен Жермена и Барселоне.

Календар Међунардоног купа шампиона:
23. јул: Селтик - Лестер (Глазгов, Шкотска)
27. јул: Челси - Ливерпул (Пасадена, САД)
30. јул: Милан - Ливерпул (Санта Ллара, САД)
30. јул: ПСЖ - Лестер (Лос Анђелес, САД)
3. август: Барселона - Лестер (Стокхолм, Шведска)
3. август: Милан - Челси (Минеаполис)
Реал Мадрид - Челси (термини и место одигравања ће бити накнадно одређени)
Ливерпул - Барселона (термини и место одигравања ће бити накнадно одређени)

Коментари / 0

Оставите коментар