Analiza: Lester šampion do 24. aprila?! A onda...

Slede Barselona, PSŽ i status nosioca u Ligi šampiona! Svetla budućnost je pred Lisicama!

Fudbal 25.03.2016 | 22:40
Analiza: Lester šampion do 24. aprila?! A onda...

Lester igra sezonu iz snova. Još malo nedostaje popularnim Lisicama da naprave najveći uspeh u klupskoj istoriji, ali i u modernoj istoriji engleskog fudbala. Jedan od autsajdera uoči sezone je veći deo sezone proveo na prvom mestu na tabeli, a sedam kola pre kraja prvenstva, suvereno drži lidersku poziciju.

Lester ima pet bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Totenhem i raspored koji mu ide na ruku. Lisice u naredna četiri kola dočekuju bezbrižni Sautempton, potom idu na noge Sanderlendu koji se bori za opstanak, zatim ih očekuju mečevi sa Vest Hemom i Svonsijem na svom terenu. Ukoliko kao domaćin zabeleži stopostotan učinak u pomenuta tri meča i izvuče bod u Sanderlendu, prkatično će zagrliti šampionski pehar.

Totenhem u istom periodu gostuje Liverpulu, dočekuje Mančester Junajted, ide na uvek teško gostovanje Stouku i potom će na svom terenu ugostiti VBA. Koliko god da su u dobroj formi trenutno, Spursima će zaista biti teško da osvoje makar devet bodova iz ova četiri meča.

Zato su mnogo skloni računici da će Lester uoči poslednja tri kola (kada ima paklen raspored: Mančester Junajted, Everton, Čelsi) imati više od aktuelnih pet bodova prednosti i biće u sjajnoj situaciji da overi titulu. Ne treba otpisati ni Arsenal koji kasni sedam bodova i ima daleko najlakši raspored, ali problem su gubitnički mentalitet Tobdžija i atmosfera koja se stvorila oko tima i nervoznog Vengera.

Realno, Lester ima najveće šanse da se okiti titulom. Ako bi se u preostalim kolima ponovili rezultati protiv istih rivala iz prvog dela sezone, Lisice bi titulu osvojile još 24. aprila, tri kola pre kraja sa 12 bodova prednosti u odnosu na Arsenal i Totenhem koji bi tada imali po 64 boda. Ipak, to su samo hipotetičke teorije… Lester će biti pod sve većim pritiskom kako se rasplet bude bližio i biće mu sve teže. Pogotovo će biti teško gostovanje Sanderlendu, jedinoj ekipi koja ima manji posed lopte od Ranijerijevog tima i koja ima manji broj uspešnih pasova po utakmici.

U naredna dva kola, Lester i teoretski može da obezbedi plasman u Ligu šampiona ako pobedi u oba meča, a konkurencija nastavi da prosipa bodove.

Dakle, jedan istorijski uspeh je tu iza ćoška. Liga šampiona. Lesteru bi to bio debi u eltinom takmičenju. Već sada mnogi skeptici tvrde da će Lisice u sledećoj sezoni potpuno da podbace jer neće moći da izdrže bitku na dva jaka fronta, ali nešto slično slušamo cele sezone. Ukoliko osvoji titulu, povećavaju se i Lesterove šanse da ostvari neki značajniji rezultat u Ligi šampiona. Naime, kao prvaku Premijer lige, Lesteru bi kao i ostalim šampionima iz osam najjačih liga bilo garantovano mesto u prvom šeširu na žrebu što znači da bi izbegao PSŽ, te Bajernu i Barselonu koji su pred odbranom titula, a vrlo verovatno i Juventus, Benfiku i CSKA. Iz drugog šešira bi mogli da im dođu Real, Atletiko, Borusija Dortmund, a to je daleko lakša varijanta nego da im rivali budu šampioni iz prvog šešira.

Lester nema međunarodnog iskustva, ali će se tokom letnje pauze potruditi da ga stekne i oseti kako je to igrati protiv najboljih klubova sa kontinenta. Lester će debitovati u Međunardonom kupu šampiona, seriji prijateljskih duela u kojima učestvuju najbolji timovi Evrope.

Već je poznato da će Lisice odigrati mečeve protiv Seltika, Pari Sen Žermena i Barselone.

Kalendar Međunardonog kupa šampiona:
23. jul: Seltik - Lester (Glazgov, Škotska)
27. jul: Čelsi - Liverpul (Pasadena, SAD)
30. jul: Milan - Liverpul (Santa Llara, SAD)
30. jul: PSŽ - Lester (Los Anđeles, SAD)
3. avgust: Barselona - Lester (Stokholm, Švedska)
3. avgust: Milan - Čelsi (Mineapolis)
Real Madrid - Čelsi (termini i mesto odigravanja će biti naknadno određeni)
Liverpul - Barselona (termini i mesto odigravanja će biti naknadno određeni)

Komentari / 0

Ostavite komentar