Лабораторија не ради ни 17 мјесеци након "отварања"?!

Лабораторија за дијагностику туберкулозе у Институту за јавно здравство Српске, која је свечано отворена у октобру 2014. године, још није почела са радом. Наши извори тврде да је лабораторије у квару, а у Институту да је у фази припреме.

Република Српска 22.03.2016 | 22:53
Лабораторија не ради ни 17 мјесеци након "отварања"?!

Микробиолошка лабораторија за дијагностику туберкулозе нивоа 3 биосигурности у Институту за јавно здравство Републике Српске не ради. У лабораторију је уложено око милион марака; радила је једна фирма из Загреба и нешто није добро урађено, а та фирма више не постоји, тврде извори БН телевизије. У Институту су признали да лабораторија не ради, међутим, наводе да је у фази провјере.

"Лабораторија за туберкулозу, нивоа 3 биосигурности, која се налази у Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци, још није почела са радом и тренутно се налази у фази техничког пријема. ИЗЈЗ предузима све мјере како би услови за рад лабораторије били потпуни и док се они не испуне, лабораторија је у фази провјере", одговорили су из Института.

Оно што је врло занимљиво јесте то да је лабораторија за дијагностику туберкулозе у Институту отворена у октобру 2014. године, а лабораторију је у рад пустио министар здравља Драган Богданић. Тада је најављено да је лабораторија омогућила много бржу дијагностику.

Према објашњењу из Института, лабораторија је у фази провјере и техничког пријема 17 мјесеци.

У међувремену, тврде избори БН телевизије, у Институту је запослено толико људи да више нема мјеста у главној згради. Институт отвара додатне канцеларије у згради "Крајина осигурања".

"Недостатак простора је проблем са којим се Институт сусреће дуже вријеме. Већ имамо два центра смјештена на двије различите локације у граду и за те просторије редовно се плаћа кирија. Прије неколико мјесеци указала се прилика за изнајмљивањем већег и финансијски повољнијег простора и једна од могућих локација је и зграда Крајина осигурања", тврде и Институту.

Лабораторија за дијагностику туберкулозе која не ради, најављена је као прва те врсте у Српској која је изграђена по стандардима Свјетске здравствене организације.

(БН ТВ)