Велики скандал у Италији! Ево и због чега...

ФИБА притиска Савез да избаци три клуба из шампионата због потписивања сарадње са Еврокупом! Евролига је моментално реаговала саопштењем у којем даје подршку Тренту, Ређо Емилији и Динамо Сасарију... Интересантно, ФИБА не жели да улази у рат са Арманијем, који је потписао десетогодишњу сарадњу са елитним такмичењем...

Кошарка 24.03.2016 | 09:00
Велики скандал у Италији! Ево и због чега...

Велика прашина подигла се у Италији због одлука Динамо Сасарија, Трента и Ређо Емилије да потпишу вишегодишњу сарадњу са Еврокупом. Према писању италијанских угледних листова Газета дело Спорт и Коријере, овим чином поменути клубови себи су ставили омчу око врата, јер Кошаркашки савез Италије планира да их искључи из домаћег првенства!

Наиме, ФИБА је наводно затражила од италијанског Савеза да покаже „чврсту руку“ и аутоматски избаци Тренто, Сасари и Ређо Емилију, а интересантно је да ФИБА не жели да улази у рат са Арманијем из Милана, као ни са осталим најмоћнијим клубовима који су већ потписали десетогодишње уговоре са Евролигом.

Како се истиче у даљем тексту, председник Кошаркашког савеза Италије бесан је на председнике три клуба због тога што сада први човек ФИБА Патрик Бауман неће подржати Рим у кандидатури за Олимпијске игре 2024. године.

Поводом скандалозних најава које стижу из Италије челници елитног такмичења показали су своју жељу да стану у одбрану клубова, играча и судија, који се у последње време налазе под бројним притисцима услед великих промена у европској кошарци.

Због тога Евролига се обратила јавности саопштењем у којем се наводи да се залаже за максималну слободу клубова и свих учесника...

„Евролига сматра да је неприхватљиво да се врше притисци на клубове, играче и судије у професионалној кошарци. Евролига брани слободу свих професионалних клубова и подржава их у слободи избора где желе да се такмиче и где мисле да им је најбоље. Клубови су ти кој треба да одлучују о својој будућности, јер су управо они база професионалне кошарке, на домаћем и међународном нивоу.

У случају да ови притисци постану ствари и постану ризик у слободном избору клубова, као што пише у данашњем издању Газете, Евролига ће предузети све правне мере, на националном нивоу, како би гарантовала клубовима могућност да самостално бирају своју будућност на основу њихових жеља и амбиција. Евролига остаје на располагању свим италијанским клубовима, али и клубовима у другим земљама који се буду налазили под оваквим претњама.

Евролига је већ попунила жалбу пред Европским комитетом против ФИБА и ФИБА Европе због тога што врше константни притисак према европским клубовима преко националних савеза.

Евролига још једном истиче да су све институције које су спремне да помогну раст и развој кошарке увек добро дошле, али искључиво уз максимално поштовање закона и поштовање према клубовима, који су основица кошарке у глобалу“, стоји у саопштењу.

Коментари / 0

Оставите коментар