Veliki skandal u Italiji! Evo i zbog čega...

FIBA pritiska Savez da izbaci tri kluba iz šampionata zbog potpisivanja saradnje sa Evrokupom! Evroliga je momentalno reagovala saopštenjem u kojem daje podršku Trentu, Ređo Emiliji i Dinamo Sasariju... Interesantno, FIBA ne želi da ulazi u rat sa Armanijem, koji je potpisao desetogodišnju saradnju sa elitnim takmičenjem...

Košarka 24.03.2016 | 09:00
Veliki skandal u Italiji! Evo i zbog čega...

Velika prašina podigla se u Italiji zbog odluka Dinamo Sasarija, Trenta i Ređo Emilije da potpišu višegodišnju saradnju sa Evrokupom. Prema pisanju italijanskih uglednih listova Gazeta delo Sport i Korijere, ovim činom pomenuti klubovi sebi su stavili omču oko vrata, jer Košarkaški savez Italije planira da ih isključi iz domaćeg prvenstva!

Naime, FIBA je navodno zatražila od italijanskog Saveza da pokaže „čvrstu ruku“ i automatski izbaci Trento, Sasari i Ređo Emiliju, a interesantno je da FIBA ne želi da ulazi u rat sa Armanijem iz Milana, kao ni sa ostalim najmoćnijim klubovima koji su već potpisali desetogodišnje ugovore sa Evroligom.

Kako se ističe u daljem tekstu, predsednik Košarkaškog saveza Italije besan je na predsednike tri kluba zbog toga što sada prvi čovek FIBA Patrik Bauman neće podržati Rim u kandidaturi za Olimpijske igre 2024. godine.

Povodom skandaloznih najava koje stižu iz Italije čelnici elitnog takmičenja pokazali su svoju želju da stanu u odbranu klubova, igrača i sudija, koji se u poslednje vreme nalaze pod brojnim pritiscima usled velikih promena u evropskoj košarci.

Zbog toga Evroliga se obratila javnosti saopštenjem u kojem se navodi da se zalaže za maksimalnu slobodu klubova i svih učesnika...

„Evroliga smatra da je neprihvatljivo da se vrše pritisci na klubove, igrače i sudije u profesionalnoj košarci. Evroliga brani slobodu svih profesionalnih klubova i podržava ih u slobodi izbora gde žele da se takmiče i gde misle da im je najbolje. Klubovi su ti koj treba da odlučuju o svojoj budućnosti, jer su upravo oni baza profesionalne košarke, na domaćem i međunarodnom nivou.

U slučaju da ovi pritisci postanu stvari i postanu rizik u slobodnom izboru klubova, kao što piše u današnjem izdanju Gazete, Evroliga će preduzeti sve pravne mere, na nacionalnom nivou, kako bi garantovala klubovima mogućnost da samostalno biraju svoju budućnost na osnovu njihovih želja i ambicija. Evroliga ostaje na raspolaganju svim italijanskim klubovima, ali i klubovima u drugim zemljama koji se budu nalazili pod ovakvim pretnjama.

Evroliga je već popunila žalbu pred Evropskim komitetom protiv FIBA i FIBA Evrope zbog toga što vrše konstantni pritisak prema evropskim klubovima preko nacionalnih saveza.

Evroliga još jednom ističe da su sve institucije koje su spremne da pomognu rast i razvoj košarke uvek dobro došle, ali isključivo uz maksimalno poštovanje zakona i poštovanje prema klubovima, koji su osnovica košarke u globalu“, stoji u saopštenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar