Импресивни резултати Црвеног крста у Српцу

Општинска организација Црвеног крста у Српцу у прошлој години остварила је све планиране циљеве и задатке из програма рада и у сваком тренутку била спремна да пружи хуманитарну и сваку другу помоћ најугроженијим градјанима. 

Република Српска 22.03.2016 | 15:20
Импресивни резултати Црвеног крста у Српцу

„Подијељено је 217 пакета хране и хигијенских средстава, двије тоне брашна и уручено 6.000 марака за лијечење болесне дјеце“, нагласила је Јовичићева. Она је додала да је донација од 16.000 марака подијељена за 24 вишечлане породице, 18 породица добило је по 800, а осам породица са једним или два члана домаћинства по 400 марака.

Ово је констатовано на годишњој скупштини ове хуманитарне организације која спада у ред најактивнијих у Републици Српској. Да је било више средстава, ти резултати би, према ријечима секретара србачког Црвеног крста Љиљане Јовичић, били још већи.

Осим хуманитарног рада, значајни резултати остварени су на едукацији младих о репродуктивном здрављу. Предавањима у основним и средњим школама присуствовало је 560 ученика, а предавања су одржали волонтери и чланови Клуба младих Црвеног крста, који су претходно прошли обуку за инструкторе-волонтере.

На скупштини Црвеног крста похваљене су све основне школе и Центар средњих школа „Петар Кочић“ из Српца, а посебно подручна основна школа „Вук Караџић“ из Ћукала гдје се захваљујући наставници Дивни Ћирић – Јешић у Црвени крст учланило 50 одсто ученика ове школе. Они су провели више хуманитарних акција за прикупљање помоћи за стара лица и најсиромашније ученике.

„Ово је најбољи примјер како се дјеца од малена уче да постану добри и хумани људи, на шта смо поносни, јер се тако афирмише хуманитарна активност и солидарност“, каже Љиљана Јовичић, секретар Црвеног крста у Српцу. Јовичићева с поносом истиче и традиционални „Омладински камп Црвеног крста“ на Бардачи кроз који је у протеклих девет година прошло више од 400 младих који су стекли потребна знања из разних области, као што је пружање прве помоћи, спасавање на води, репродуктивно здравље и превенција трговине људима.

Србачки хуманитарци се истичу и по редовним акцијама добровољног даривања крви. У прошлој години у четири акције учествовало је 195 давалаца, међу којима се издваја рекордер Ненад Грбић са 97 давања. За њих је уз помоћ општине организовано дружење у природи, као скромна награда за показану хуманост.

На годишњој скупштини србачких хуманитараца одата је захвалност начелнику општине Драги Ћирићу на разумјевању и подршци, као и бројним донаторима, фирмама, установама, али и појединцима, без чије помоћи не би могли да се остваре овакви резултати у раду.

(БН ТВ/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар