"Слободан Милошевић није тражио азил од Руса"

"Ни док је био на власти, ни после тога, Слободан Милошевић није разговарао ни с једним руским нити западним политичаром о добијању азила и бегу из земље. Да је таквих преговора било, написала бих то у књизи коју су "Новости" објавиле. Такве тврдње немају никакве везе са стварношћу и вероватно су некоме потребне у изборној кампањи."

Србија 22.03.2016 | 12:21
"Слободан Милошевић није тражио азил од Руса"

Овако, за "Новости", Милошевићева супруга Мира Марковић одговара на тврдње председника СПС Ивице Дачића, објављене у дневном листу "Курир". Према Дачићу, представници ДОС су, одмах после 5. октобра, понудили Милошевићу гаранције да му се неће ништа десити ако напусти политику и оде у Пожаревац или "на неко друго место".

О азилу у Русији наводно су преговарали тадашњи функционери СПС Зоран Анђелковић и Миломир Минић и Небојша Човић, као представник ДОС, а Дачић преноси да је Милошевић касније о томе разговарао са руководством социјалиста.

Он подсећа и да је непосредно после петооктобарских демонстрација у Београд долазио руски министар спољних послова Игор Иванов, који је са Милошевићем разговарао на сличну тему. Иванов је, наводно, пренео Милошевићу могућност да му нове српске власти омогуће да оде у Русију. Милошевић је, према Дачићевим речима, после консултација са сарадницима, одбио све предлоге јер није имао поверења у њих.

После реакције Мире Марковић, Дачић је у понедељак за "Новости" рекао да је у својој изјави "само пренео оно што се причало у руководству партије":

"Као што знате, ја тада нисам био на кључним позицијама у странци."

Зоран Анђелковић у понедељак није желео ни да до краја саслуша наше питање о наводним преговорима са представницима ДОС.

Да тајних преговора о азилу није било, својевремено је "Новостима" потврдио и некадашњи руски премијер и главни преговарач, сада покојни Виктор Черномирдин.

Виктор Черномирдин, Мирко Марјановић и Слободан Милошевић

"Никада нисмо нудили Милошевићу азил, али он то питање није ни покретао. Он је био озбиљан државник, а ново руководство се обрукало што га је изручило Хагу", рекао је тада Черномирдин.

Са његовим оценама сложио се и бивши министар спољних послова Русије Игор Иванов, који је рекао да Милошевић "није био кукавица и није разговарао о азилу".

Упад у вилу "Мир" после којег је ухапшен Милошевић

ТАЈНА РАЗГОВОРА У ЛЕТЊОЈ БАШТИ

Иванов је у Београду боравио 6. октобра 2000. године и тада се, између осталих, срео са Милошевићем. Разговарали су у летњој башти виле "Мир", на предлог самог Иванова, који се, вероватно, бојао прислушкивања. Разговор је трајао око сат времена. После тога срео се у Скупштини града Београда са Војиславом Коштуницом, формално се поздравио са другим лидерима ДОС и истог дана по подне одлетео са сурчинског аеродрома у Москву.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

цар

22.03.2016 11:35

Гледајуци ову слику која је направљена приликом упада у Слобину вилу стицем утисак да су ови наорузани цивили са фантомкама хулигани ДОСА са криминалним досјеима једино они могу тако да поступе обецана им амнестија за поцињена дјела из њихове прослости. код Предсједника се улази на капију и врата а не кроз прозор залосно ал истинито ухапсисе га кримоси предадосе га ДЗЕЛАТИМА на ВИДОВДАН врјеме це реци своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

22.03.2016 11:56

Па он није ни крстен био, ста њему знаци било који светац а камоли Видовдан. Стара комунистицка битанга која успјела од насег народа направити талибане. Уназадио нас је за најмање 50 година.

Name

веца

22.03.2016 12:04

Ако су се борили за праву ствар сто це им царапе на главама као код провалника, ваљда стара навика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех...

22.03.2016 12:27

ДА ЈЕ ИМАО АПЕТИТ ЗА ЈОС КОЈУ ГОДИНУ ВЛАСТИ - ИМАО ЈЕ . НИКО НЕ СИЛАЗИ ДЕМОКРАТСКИ, САМО СИЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.03.2016 14:55

Господјо. Ти си му дошла главе ниси ни свјесна

ОДГОВОРИТЕ
Name

наопако

22.03.2016 20:57

Стакло напољу под ногама а они проваљују споља према унутрасњости.То само могу специјалци и Цак Норис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

12.06.2016 19:34

"Слободан Милошевић није тражио азил од Руса" Добио, што му припадало формално. То је разлика у Формату!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунца

15.06.2016 10:52

Слоби, Слоби, Слобице .. "Слободан Милошевић је за Србе учинио, што нико други не би ." .....................................Слободан Милошевић је српски херој! Слободан Милошевић је српски херој! Слободан Милошевић је српски херој! Слободан Милошевић је српски херој! .................................................................. Д Е Ф И Н И Т И В Н О ! ! ! Т А К О Ј Е ! ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твоја пријатељица

22.06.2016 22:14

БОГ ЈЕ НА НЕБУ ..Слоби на земљи . Слободан Милошевић је српски херој!

ОДГОВОРИТЕ