"Slobodan Milošević nije tražio azil od Rusa"

"Ni dok je bio na vlasti, ni posle toga, Slobodan Milošević nije razgovarao ni s jednim ruskim niti zapadnim političarom o dobijanju azila i begu iz zemlje. Da je takvih pregovora bilo, napisala bih to u knjizi koju su "Novosti" objavile. Takve tvrdnje nemaju nikakve veze sa stvarnošću i verovatno su nekome potrebne u izbornoj kampanji."

Srbija 22.03.2016 | 12:21
"Slobodan Milošević nije tražio azil od Rusa"

Ovako, za "Novosti", Miloševićeva supruga Mira Marković odgovara na tvrdnje predsednika SPS Ivice Dačića, objavljene u dnevnom listu "Kurir". Prema Dačiću, predstavnici DOS su, odmah posle 5. oktobra, ponudili Miloševiću garancije da mu se neće ništa desiti ako napusti politiku i ode u Požarevac ili "na neko drugo mesto".

O azilu u Rusiji navodno su pregovarali tadašnji funkcioneri SPS Zoran Anđelković i Milomir Minić i Nebojša Čović, kao predstavnik DOS, a Dačić prenosi da je Milošević kasnije o tome razgovarao sa rukovodstvom socijalista.

On podseća i da je neposredno posle petooktobarskih demonstracija u Beograd dolazio ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, koji je sa Miloševićem razgovarao na sličnu temu. Ivanov je, navodno, preneo Miloševiću mogućnost da mu nove srpske vlasti omoguće da ode u Rusiju. Milošević je, prema Dačićevim rečima, posle konsultacija sa saradnicima, odbio sve predloge jer nije imao poverenja u njih.

Posle reakcije Mire Marković, Dačić je u ponedeljak za "Novosti" rekao da je u svojoj izjavi "samo preneo ono što se pričalo u rukovodstvu partije":

"Kao što znate, ja tada nisam bio na ključnim pozicijama u stranci."

Zoran Anđelković u ponedeljak nije želeo ni da do kraja sasluša naše pitanje o navodnim pregovorima sa predstavnicima DOS.

Da tajnih pregovora o azilu nije bilo, svojevremeno je "Novostima" potvrdio i nekadašnji ruski premijer i glavni pregovarač, sada pokojni Viktor Černomirdin.

Viktor Černomirdin, Mirko Marjanović i Slobodan Milošević

"Nikada nismo nudili Miloševiću azil, ali on to pitanje nije ni pokretao. On je bio ozbiljan državnik, a novo rukovodstvo se obrukalo što ga je izručilo Hagu", rekao je tada Černomirdin.

Sa njegovim ocenama složio se i bivši ministar spoljnih poslova Rusije Igor Ivanov, koji je rekao da Milošević "nije bio kukavica i nije razgovarao o azilu".

Upad u vilu "Mir" posle kojeg je uhapšen Milošević

TAJNA RAZGOVORA U LETNjOJ BAŠTI

Ivanov je u Beogradu boravio 6. oktobra 2000. godine i tada se, između ostalih, sreo sa Miloševićem. Razgovarali su u letnjoj bašti vile "Mir", na predlog samog Ivanova, koji se, verovatno, bojao prisluškivanja. Razgovor je trajao oko sat vremena. Posle toga sreo se u Skupštini grada Beograda sa Vojislavom Koštunicom, formalno se pozdravio sa drugim liderima DOS i istog dana po podne odleteo sa surčinskog aerodroma u Moskvu.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

car

22.03.2016 11:35

Gledajuci ovu sliku koja je napravljena prilikom upada u Slobinu vilu sticem utisak da su ovi naoruzani civili sa fantomkama huligani DOSA sa kriminalnim dosjeima jedino oni mogu tako da postupe obecana im amnestija za pocinjena djela iz njihove proslosti. kod Predsjednika se ulazi na kapiju i vrata a ne kroz prozor zalosno al istinito uhapsise ga krimosi predadose ga DZELATIMA na VIDOVDAN vrjeme ce reci svoje.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

22.03.2016 11:56

Pa on nije ni krsten bio, sta njemu znaci bilo koji svetac a kamoli Vidovdan. Stara komunisticka bitanga koja uspjela od naseg naroda napraviti talibane. Unazadio nas je za najmanje 50 godina.

Name

veca

22.03.2016 12:04

Ako su se borili za pravu stvar sto ce im carape na glavama kao kod provalnika, valjda stara navika.

ODGOVORITE
Name

Eh...

22.03.2016 12:27

DA JE IMAO APETIT ZA JOS KOJU GODINU VLASTI - IMAO JE . NIKO NE SILAZI DEMOKRATSKI, SAMO SILA.

ODGOVORITE
Name

pero

22.03.2016 14:55

Gospodjo. Ti si mu došla glave nisi ni svjesna

ODGOVORITE
Name

naopako

22.03.2016 20:57

Staklo napolju pod nogama a oni provaljuju spolja prema unutrasnjosti.To samo mogu specijalci i Cak Noris.

ODGOVORITE
Name

kiki

12.06.2016 19:34

"Slobodan Milošević nije tražio azil od Rusa" Dobio, što mu pripadalo formalno. To je razlika u Formatu!!

ODGOVORITE
Name

punca

15.06.2016 10:52

Slobi, Slobi, Slobice .. "Slobodan Milošević je za Srbe učinio, što niko drugi ne bi ." .....................................Slobodan Milošević je srpski heroj! Slobodan Milošević je srpski heroj! Slobodan Milošević je srpski heroj! Slobodan Milošević je srpski heroj! .................................................................. D E F I N I T I V N O ! ! ! T A K O J E ! ! !

ODGOVORITE
Name

Tvoja prijateljica

22.06.2016 22:14

БОГ ЈЕ НА НЕБУ ..Slobi na zemlji . Slobodan Milošević je srpski heroj!

ODGOVORITE