Свјетски дан вода, а наше ријеке умиру

Прве важне препоруке о проблемима везаним за воду, водне ресурсе биле су формулисане на конференцији Уједињених народа о водама 1977. године у Мар дел Плати (Аргентина).

Босна и Херцеговина 22.03.2016 | 09:46
Свјетски дан вода, а наше ријеке умиру

Након конференције Уједињених народа о околини и развоју у Рио де Јанеиру Генерална скупштина УН-а је Резолуцијом од 22. фебруара 1993. одлучила да се 22. март сваке године обиљежи као Свјетски дан вода и да се на тај дан, широм свијета, посебно скрене пажња на проблеме везане за воду и водне ресурсе.

ЕФЕКТ мрежа упозорава на убрзано и алармантно уништавање ријека и вода у Босни и Херцеговини. То се дешава због неконтролисаног кориштења фосилних горива, првенствено угља и повећане градње нових хидроцентрала.

Емисија опасних и канцерогених супстанци из рудника, сагоријевања угља за гријање, одлагалишта јаловине, директно загађују површинске и подземне ријеке и воде, узрокују спуштање нивоа вода и угрожавају здравље становништва. Нерационална експлоатација, производња и потрошња фосилних горива и енергије безувјетно води ка климатским промјерна чије смо посљедице осјетили и недавним, катастрофалним поплавама у БиХ, саопштено је из Центра за развој и подршку (ЦРП).

Акумулацијске хидроцентрале мијењају природне ријечне токове у вјештачке екосистеме с другачијим животним условима у којима постојећи организми не могу опстати. Тада долази до трајног губитка плодног тла, деградације горњег тока ријека, нестанка водних биоразноликости, те опадања квалитета воде стварањем "ефекта баре". Труљењем потопљење вегетације, акумулације постају извори ЦО2 и метана, те стварају ефекат стакленика, веће присуство магле и влаге, а у исто вријеме потапају изворе чисте, питке воде.

"ЕФЕКТ мрежа апелује је на све одговорне институције Босне и Херцеговине да преузму одговорност и почну испуњавати обавезе из потписаног Уговора о Енергетској заједници по питању смањења негативног утицаја фосилних горива и хидро енергије на околиш, здравље људи и друштвено-економски развој, те створе околишно прихватљив енергетски сектор", наводи се у саопштењу.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лијан

22.03.2016 08:55

Да овако лудјацки униставамо природу а зивимо од исте!?!?!?

ОДГОВОРИТЕ