"Храбри" сакривени иза анонимности тастатуре

Говор мржње на интернету све је чешћи облик комуникације међу људима. Стручњаци сматрају да тај проблем није нимало занемарив и да треба на вријеме да се реагује, како не би дошло до озбиљних посљедица на друштво у цјелини.

Република Српска 21.03.2016 | 20:50
"Храбри" сакривени иза анонимности тастатуре

Ако сте чест гост на домаћим, али и регионалним интернет порталима, могли сте да примјетите колико мржње, вулгарности и незадовољства многи испољавају у коментарима. Најчешће увреде су на националној основи: четници, балије, усташе. Често се помињу туђе мајке, сестре, баке. Чим нема аргумената – посеже се за најмизернијим изјавама, а неријетко се дијалог заснива искључиво на псовкама. Због чега су људи, условно речено, храбри, посебно када се крију иза надимка на нету? Чак је учестала и пријетња исказана с оне стране тастатуре: Кажи гдје живиш да дођем да ти... Зашто су толико огорчени питали смо психолога Срђана Пухала. Каже да су пријетње најозбиљнији облик злоупотребе виртуелног простора. Посебно оне организоване.

Пухало сматра да нисмо угроженији вулгарностима него остале земље и да укидање могућности коментарисања, метод који примјењује све више најпознатијих свјетских портала, није рјешење, јер је неопходно да обичан човјек може да искаже своје мишљење о важним темама. Интеракција коментатора може да има и позитиван исход. Питање је гдје је граница.

Можда је проблем што су све чешћа препуцавања политичара путем друштвених мрежа, па се грађани угледају на вође, или самопрозване звијезде виртуелног простора. Како год, Пухало каже да је добро да се зна шта људи мисле, колико мрзе поједине личности, то је права слика Босне и Херцеговине. Међутим, управо због тога што нема граница, неки испаштају.

Трифуновић сматра да овакав систем охрабрује говор мржње. Виновници се не кажњавају. Проблем је и техничке природе; ако одобравате коментаре, то јест модификујете их, онда сносите одговорност за све што други напишу, ако пустите да свако пише шта хоће, а претходно се оградите од тога, нико вас неће казнити. Трифуновић оцјењује да системска грешка није случајна.

Постоји могућност, тврди, да некоме одговара да ситуацију у БиХ држи напетом, да се одржава такозвана ратна тензија, што је посебно опасно. Закон о јавном реду и миру који се бави и онлајн изгредницима није лош, каже Трифуновић, али се не примјењује. Тек када се остави коментар против самог система, следи репресија. Исто мисли и извршни директор Савјета за штампу БиХ.

Ипак, Зуровац каже да говор мржње никако није слобода изражавања и да се плаши да ћемо, ако се са оваквим вулгарностима настави, морати да се суочимо са изразито репресивним мјерама, што би била штета, јер би испаштали и они који нису ништа криви. Често људи нису ни свјесни те разлике, каже Зуровац и додаје да је едукација ипак главни метод у борби против веб насиља и да се нада да ће то бити довољно да нам се слобода изражавања и слободан приступ информацијама потпуно не укину.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

КЛИX БА

21.03.2016 20:08

КЛИX БА ЈЕ ШАМПИОН. НАРАВНО У ЉУБАВИ ПРЕМА СРБИМА. ХА,ХА,ХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

21.03.2016 20:29

Народ је огорцен због политицара и због стања у дрзави за који су одговорни опет ти политицари то сто пар клипана оставља рузне ком не знаци да је вецина таква

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

21.03.2016 20:35

Укините интернет или барем могућност остављања коментара, да не долазимо у опасност да нас због нашег мишљења оптуже за говор мржње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо Амадеус

21.03.2016 20:41

Турбо фолк музика,Латино и Турске серије,дзипови са уско профилним фелгама,пецење на разњу,Дизел гардероба и да не набрајам каква јос грмаљистика,е то све цини људе да се понасају грмаљски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поповиц

22.03.2016 04:15

Можда си мислио на ниско профилним гумама. Уско профил није у моди.ја волим 255-60- 17.

Name

Луне

21.03.2016 20:55

Ста цес,досла нека цудна и нова времена!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јасам

21.03.2016 21:43

Како објаснити нормалном цовјеку кад се види корупција и на сваку страну се цутити, Није само да је све стало у насем друству него сваки дан излази све висе истине о пропасти.Појединци су толико богати да са својим примањима да зиве 300 година немогу то имати нити су то зарадили. Банке и сколство је пропало Др. наука ко и засто нити имамо Фирме ни установе гдје се мозе да показе. нама хоцете да забраните и ово мало могуцности да се изразимо. Др. продају пензије и стете дрзаву годинама, један Адвокат узима новац за савјет како да обидје закон којег он добро позна. Ја сам против вулгарности и врједјана сваке врсте али то је мозда могуцност да се бар несто објасни овом народу од којих велики број примитан необразован, и кад видите да Др. Рациц самовољно са цјелим апаратом узима мито издаје лазне налазе а за казну се договори? То је срамота јер нико неце ниста да призна иако на стотине лазних пензионера знају како су то удесили њих треба исто казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нале

21.03.2016 23:10

Ми обицни градјани не моземо да каземо оно ста мислимо. Засто крсе многи право говора право на изразавање, неког проблема који ИМА. Законски у другим цивилизованим земљама не допустања изказивања хе теско кривицно дело. Нисам за вулгарности И насиље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

22.03.2016 06:03

СВЕ ЈЕ ТО ПОЛИТИКА ДОПРИНИЈЕЛА, ФУЈ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

22.03.2016 07:25

Ја висе видим говор оцаја од говора мрзње.Оцајници су из страха за голу егзистенцију поцели да мрзе прво оне који имају,па оне друге вјере па на крају и цијело окрузење. Док се политицари говором мрзње одрзавају на власти, јер говор рада, запослености и сл.не познају,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам ЗА али...

22.03.2016 20:46

Све у своје време.Понасања адекватна времену у којем зивимо.

ОДГОВОРИТЕ