Хоџић може отплатити казну за тероризам?!

Суд БиХ осудио је Емина Хоџића на годину затвора јер се 2013. године на подручју Сирије и Ирака борио на страни такозване "Исламске државе" коју је Савјет безбједности УН прогласио терористичком организацијом.

Босна и Херцеговина 21.03.2016 | 18:30
Хоџић може отплатити казну за тероризам?!

Пресуда је изречена након што је Судско вијеће прихватило споразум о признању кривице који је Хоџић склопио с Тужилаштвом БиХ прошлог мјесеца, преноси Бирн.

Казну до годину затвора могуће је замијенити новчаном, односно 100 КМ за дан у затвору.

Хоџић је у притвору провео око три мјесеца, а Судско вијеће продужило му је мјеру забране путовања док не одслужи остатак казне.

Он је претходно замолио да се забрана укине како би могао одлазити у Србију код супруге, са којом очекује дијете, а која је протјерана из БиХ уз забрану уласка у земљу наредних пет година јер је одлучено да представља пријетњу по државу.

Као олакшавајуће околности, Судско вијеће је навело Хоџићеву личност, његову животну доб, јер ће у октобу ове године напунити 24 године, као и чињеницу да раније није осуђиван.

Судско вијеће је одлучило да ће Хоџић платити и трошкове поступка, а износ ће бити одређен накнадно.

Према пресуди, Хоџић је у марту 2013. године са сарајевског аеродрома одпутовао за Истанбул, а затим у Сирију, из које се вратио након три мјесеца.

Хоџић је издвојен из поступка против Енеса Мешића, Јасмина Јашаревића, Мирзе Капића, Салке Имамовића, Адема Карамује, Фикрета Хаџића, Ибрахима Делића, Самира Хаџалића и Фатиха Хасановића.

Они су, према наводима из оптужнице, у другој половини 2013. и 2014. године напустили БиХ и прикључили се терористичкој организацији "Исламска држава" пружајући помоћ и борећи се.

Недуго након Хоџића, споразум о признању кривње склопио је и Хасановић, након чега је издвојен из поступка у односу на осталих осам оптужених. Он тренутно чека да Судско вијеће размотри споразум којим му је предложена година затвора.

Досадашње пресуде су се односиле на организацију и покушај одласка, те јавно подстицање за прикључење терористичким организацијама у Сирији.

Извор: СРНА

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Чедо

21.03.2016 17:35

Исламска посла,и награду ће на крају да добије. Србина који је бранио Србе од ислама па треба на доживотну,тако и треба када Срби ћуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

21.03.2016 19:14

Чуј "исламска посла"??? Каква ти је то прича и памет?И нема ништа од БиХ? Е ма немој...

Name

луткар

21.03.2016 18:40

Нажалост, нема ништа од Босне и Херцеговине. Неће бити добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

21.03.2016 20:33

Хаха ово је смесно јел има каква могуцност да се те будале протјерају из ове дрзаве заувек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.03.2016 10:20

Нема човек кад ићи у затвор треба кампове отворити за обуку балвана и да их науци неким радњама нпр осјецање глава што је научио у Сирији они су богатство Бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКЛЕ

23.03.2016 06:31

Типичан примјер терористичког удара. Зна се да га је извршио 23 годишњак из Високог.

ОДГОВОРИТЕ