Hodžić može otplatiti kaznu za terorizam?!

Sud BiH osudio je Emina Hodžića na godinu zatvora jer se 2013. godine na području Sirije i Iraka borio na strani takozvane "Islamske države" koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Bosna i Hercegovina 21.03.2016 | 18:30
Hodžić može otplatiti kaznu za terorizam?!

Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH prošlog mjeseca, prenosi Birn.

Kaznu do godinu zatvora moguće je zamijeniti novčanom, odnosno 100 KM za dan u zatvoru.

Hodžić je u pritvoru proveo oko tri mjeseca, a Sudsko vijeće produžilo mu je mjeru zabrane putovanja dok ne odsluži ostatak kazne.

On je prethodno zamolio da se zabrana ukine kako bi mogao odlaziti u Srbiju kod supruge, sa kojom očekuje dijete, a koja je protjerana iz BiH uz zabranu ulaska u zemlju narednih pet godina jer je odlučeno da predstavlja prijetnju po državu.

Kao olakšavajuće okolnosti, Sudsko vijeće je navelo Hodžićevu ličnost, njegovu životnu dob, jer će u oktobu ove godine napuniti 24 godine, kao i činjenicu da ranije nije osuđivan.

Sudsko vijeće je odlučilo da će Hodžić platiti i troškove postupka, a iznos će biti određen naknadno.

Prema presudi, Hodžić je u martu 2013. godine sa sarajevskog aerodroma odputovao za Istanbul, a zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca.

Hodžić je izdvojen iz postupka protiv Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirze Kapića, Salke Imamovića, Adema Karamuje, Fikreta Hadžića, Ibrahima Delića, Samira Hadžalića i Fatiha Hasanovića.

Oni su, prema navodima iz optužnice, u drugoj polovini 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkoj organizaciji "Islamska država" pružajući pomoć i boreći se.

Nedugo nakon Hodžića, sporazum o priznanju krivnje sklopio je i Hasanović, nakon čega je izdvojen iz postupka u odnosu na ostalih osam optuženih. On trenutno čeka da Sudsko vijeće razmotri sporazum kojim mu je predložena godina zatvora.

Dosadašnje presude su se odnosile na organizaciju i pokušaj odlaska, te javno podsticanje za priključenje terorističkim organizacijama u Siriji.

Izvor: SRNA

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Čedo

21.03.2016 17:35

Islamska posla,i nagradu će na kraju da dobije. Srbina koji je branio Srbe od islama pa treba na doživotnu,tako i treba kada Srbi ćute.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

21.03.2016 19:14

Čuj "islamska posla"??? Kakva ti je to priča i pamet?I nema ništa od BiH? E ma nemoj...

Name

lutkar

21.03.2016 18:40

Nažalost, nema ništa od Bosne i Hercegovine. Neće biti dobro.

ODGOVORITE
Name

damir

21.03.2016 20:33

Haha ovo je smesno jel ima kakva mogucnost da se te budale protjeraju iz ove drzave zauvek

ODGOVORITE
Name

Md

22.03.2016 10:20

Nema čovek kad ići u zatvor treba kampove otvoriti za obuku balvana i da ih nauci nekim radnjama npr osjecanje glava što je naučio u Siriji oni su bogatstvo Bih

ODGOVORITE
Name

MARKLE

23.03.2016 06:31

Tipičan primjer terorističkog udara. Zna se da ga je izvršio 23 godišnjak iz Visokog.

ODGOVORITE