Звиздић: Попис у БиХ неће пропасти!

Европски комесар за регионалну политику и проширење Јоханес Хан борави данас у једнодневној посјети БиХ. Након сусрета са члановима Предсједништва БиХ Хан се сусрео и са предсједавајућим Савјета министара БиХ и ентитетским премијерима Жељком Цвијановић и Фадилом Новалићем.

Босна и Херцеговина 21.03.2016 | 15:55
Звиздић: Попис у БиХ неће пропасти!

Хан је у обраћању медијима након овог састанка нагласио да до краја априла или почетка маја БиХ мора ријешити актуелна питања. Хан је посебно нагласио успостављање механизма координације, прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању, наставак проведбе Реформске агенде и објављивање резултата пописа становништва.

Хан је рекао да је питање објављивања резултата пописа становништва прерасло у политичко питање и да бх. политички лидери требају дјеловати на рјешењу овог проблема. Објављивање пописа кључно је за наставак пута БиХ. Хан је појаснио да је прво од више хиљада питања која ће БиХ добити оно о укупном броју становнишва БиХ.

Ако би дошло до разрјешења ових питања до почетка априла, Хан је нагласио да би БиХ сљедећи корак у процесу ЕУ интеграција могла направити до краја 2017.

Он је навео и да процес европских интеграција значи и побољшање економских прилика наводећи примјер Србије у којој су стране инвестиције порасле након што су отворени преговори о придруживању ЕУ. Стране инвестиције довеле би и до повећања запослености и других позитивних трендова.

"Зато не видим разлога да се пропусти било која од ових прилика", казао је Хан, преноси Клиx.ба.

Ако БиХ не ријеши спорна питања до маја, ЕУ би упитник могла послати тек крајем 2016. године.

Он је одао и признање домаћим властима које су у посљедњој години направиле значајне кораке у приступању БиХ ЕУ што је кулминирало подношењем апликације за чланство.

Звиздић: Урадили смо много

Предсједавајући Савјета министара БиХ Дениз Звиздић рекао је да му је европски комесар за регионалну политику и проширење рекао да је БиХ направила озбиљан искорак и да је урађено много озбиљног посла на путу европских интеграција БиХ.

"Хан је истакао да су врата ЕУ и даље отворена за БиХ. ЕУ је изузетно заинтересована за подручје Западног Балкана у смислу инвестирања у развој инфраструктуре и економије, те процесима прикључења ЕУ. Констатовали смо да реализација реформске агенде иде предвиђеном динамиком и да Савјет министара са владама Републике Српске и Федерације треба ставити у фокус области попут јачања пословног окружења како бисмо убрзали економски развој", рекао је Звиздић додавши да сматра да све захтјеве ЕУ БиХ може испунити у наредним мјесецима.

Тема је била и попис становништва, за којег је Звиздић утврдио да неће пропасти, односно да 50 милиона евра неће отићи у неповрат.

"Констатовали смо да је попис са платформе струке прешао на поље политике и настао је спектар проблема. Треба га завршити, сложни смо. Морамо се држати закона и међународних стандарада. Желимо да нагласимо да је то питање важног документа, и да је то документ без којег БиХ неће моћи попунити упитник. Није то питање нумеричког броја, него је један шири документ - да се тако разумије, и не долази у обзир да он пропадне, нити да пропадне 50 милиона", утврдио је Звиздић, захваливши се Хахну на посјети.

Извор: Клиx.ба/Н1

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ОО7

21.03.2016 16:09

Нормално да неће.ако вама не одговара,Српска ће га објавити и без вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

008

21.03.2016 16:56

То што Српска објави исто је као и да нису објавили,тупко.

Name

Ре оо8

21.03.2016 17:09

Ниси у праву.Ми славимо 9Јануер,а теби не одговара.тако ће бити и са пописом,а ви се борите са Сиријцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 0008 итд

21.03.2016 17:19

Љаксе без јединсвеног резултата нема пара од ммф-а,према томе миле це све да уради за саку долара

Name

Ре 008

21.03.2016 17:46

Какве сад има везе 9 јанаур са пописом,пајдо глуп си.

Name

напред

21.03.2016 17:33

Све земље које су приступиле ЕУ у окрузењу, сда су дачеко оспред нас... и Словенија и Хрватска и Бугарска и Румунија. Јбте на ста смо ми спали и које ретарди нама управљају!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

21.03.2016 18:55

Овај агент 007 стварно лупа ко Максим по дивизији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

22.03.2016 19:44

Казе Звиздиц:"неце пропасти",вероватно мисли да попис нема рок трајања.Ста ли то мувају ти сто не зеле јавну објаву пописа? Мозда навлаце неке бројке или им је проблем висак становника.

ОДГОВОРИТЕ