Zvizdić: Popis u BiH neće propasti!

Evropski komesar za regionalnu politiku i proširenje Johanes Han boravi danas u jednodnevnoj posjeti BiH. Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH Han se susreo i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Bosna i Hercegovina 21.03.2016 | 15:55
Zvizdić: Popis u BiH neće propasti!

Han je u obraćanju medijima nakon ovog sastanka naglasio da do kraja aprila ili početka maja BiH mora riješiti aktuelna pitanja. Han je posebno naglasio uspostavljanje mehanizma koordinacije, prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak provedbe Reformske agende i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

Han je rekao da je pitanje objavljivanja rezultata popisa stanovništva preraslo u političko pitanje i da bh. politički lideri trebaju djelovati na rješenju ovog problema. Objavljivanje popisa ključno je za nastavak puta BiH. Han je pojasnio da je prvo od više hiljada pitanja koja će BiH dobiti ono o ukupnom broju stanovnišva BiH.

Ako bi došlo do razrješenja ovih pitanja do početka aprila, Han je naglasio da bi BiH sljedeći korak u procesu EU integracija mogla napraviti do kraja 2017.

On je naveo i da proces evropskih integracija znači i poboljšanje ekonomskih prilika navodeći primjer Srbije u kojoj su strane investicije porasle nakon što su otvoreni pregovori o pridruživanju EU. Strane investicije dovele bi i do povećanja zaposlenosti i drugih pozitivnih trendova.

"Zato ne vidim razloga da se propusti bilo koja od ovih prilika", kazao je Han, prenosi Klix.ba.

Ako BiH ne riješi sporna pitanja do maja, EU bi upitnik mogla poslati tek krajem 2016. godine.

On je odao i priznanje domaćim vlastima koje su u posljednjoj godini napravile značajne korake u pristupanju BiH EU što je kulminiralo podnošenjem aplikacije za članstvo.

Zvizdić: Uradili smo mnogo

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Deniz Zvizdić rekao je da mu je evropski komesar za regionalnu politiku i proširenje rekao da je BiH napravila ozbiljan iskorak i da je urađeno mnogo ozbiljnog posla na putu evropskih integracija BiH.

"Han je istakao da su vrata EU i dalje otvorena za BiH. EU je izuzetno zainteresovana za područje Zapadnog Balkana u smislu investiranja u razvoj infrastrukture i ekonomije, te procesima priključenja EU. Konstatovali smo da realizacija reformske agende ide predviđenom dinamikom i da Savjet ministara sa vladama Republike Srpske i Federacije treba staviti u fokus oblasti poput jačanja poslovnog okruženja kako bismo ubrzali ekonomski razvoj", rekao je Zvizdić dodavši da smatra da sve zahtjeve EU BiH može ispuniti u narednim mjesecima.

Tema je bila i popis stanovništva, za kojeg je Zvizdić utvrdio da neće propasti, odnosno da 50 miliona evra neće otići u nepovrat.

"Konstatovali smo da je popis sa platforme struke prešao na polje politike i nastao je spektar problema. Treba ga završiti, složni smo. Moramo se držati zakona i međunarodnih standarada. Želimo da naglasimo da je to pitanje važnog dokumenta, i da je to dokument bez kojeg BiH neće moći popuniti upitnik. Nije to pitanje numeričkog broja, nego je jedan širi dokument - da se tako razumije, i ne dolazi u obzir da on propadne, niti da propadne 50 miliona", utvrdio je Zvizdić, zahvalivši se Hahnu na posjeti.

Izvor: Klix.ba/N1

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

OO7

21.03.2016 16:09

Normalno da neće.ako vama ne odgovara,Srpska će ga objaviti i bez vas.

ODGOVORITE
Name

008

21.03.2016 16:56

To što Srpska objavi isto je kao i da nisu objavili,tupko.

Name

Re oo8

21.03.2016 17:09

Nisi u pravu.Mi slavimo 9Januer,a tebi ne odgovara.tako će biti i sa popisom,a vi se borite sa Sirijcima.

ODGOVORITE
Name

Re 0008 itd

21.03.2016 17:19

Ljakse bez jedinsvenog rezultata nema para od mmf-a,prema tome mile ce sve da uradi za saku dolara

Name

Re 008

21.03.2016 17:46

Kakve sad ima veze 9 janaur sa popisom,pajdo glup si.

Name

napred

21.03.2016 17:33

Sve zemlje koje su pristupile EU u okruzenju, sda su dačeko ospred nas... i Slovenija i Hrvatska i Bugarska i Rumunija. Jbte na sta smo mi spali i koje retardi nama upravljaju!?

ODGOVORITE
Name

Haha

21.03.2016 18:55

Ovaj agent 007 stvarno lupa ko Maksim po diviziji

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

22.03.2016 19:44

Kaze Zvizdic:"nece propasti",verovatno misli da popis nema rok trajanja.Sta li to muvaju ti sto ne zele javnu objavu popisa? Mozda navlace neke brojke ili im je problem visak stanovnika.

ODGOVORITE