Народно позориште: Оставка УО

Управни одбор Народног позоришта саопштио је данас да је у четвртак 17. марта поднео оставку, јер годину дана после окончаног конкурса за управника и достављеног предлога Влади Србије до данас није именован нови управник Народног позоришта.

Србија 21.03.2016 | 15:05
Народно позориште: Оставка УО

У саопштењу се подсећа да је Управни одбор доставио предлог Влади Србије 9. марта 2015.године и упутио допис премијеру Александру Вучићу 31. августа 2015. године, али до данас није добио одговор.

Не желећи да саучествује у незаконитом стању у Народном позоришту, пошто је мандат ВД управника истекао у октобру 2014. године, на шта је указала и Државна ревизорска институција, Управни одбор је обуставио свој рад и о томе обавестио Владу, 12. октобра 2015.године.

Ни на тај допис није било никаквог одговора, нити реакције.

Услед незаинтересованости Владе Србије за поштовање законитости рада Народног позоришта, једне од најзначајнијих институција културе у Србији, а не желећи да учествује у урушавању ове институције, комплетан Управни одбор је поднео оставку, додаје се у саопштењу.

У отвореном писму премијеру Александру Вучићу, као и министру културе Ивану Тасовцу указује се да Влада и Министарство нису Управном одбору, запосленима у Народном позоришту, нити широј јавности, дали објашњење зашто управник позоришта није именован.

Зашто подржавају незаконито стање које, према стручној процени Управног одбора, доводи до системског урушавања те важне институције.

Управни одбор је 12. октобра обуставио свој рад да би још једном указао на дуготрајно нелегално стање везано за управу ове институције културе. Тада је одлучено да УО не заседа и да својим даљим радом не даје легитимитет том незаконитом стању, указује се у писму.

Како се ни пет месеци касније стање није променило, УО је донео одлуку да поднесе оставку, наводи се у писму које су потписали чланови УО Ана Томовић, Анђелка Николић, Драган Тодоровић, Даница Максимовић, Милан Просен, Милена Марковић и Јелена Кајго.

Извор: ФоНет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АБЦ

22.03.2016 10:14

ЗАО МИ ЈЕ АЛИ МОРАМ ДА КАЗЕМ ОВДЕ ЈЕ ТОЛИКИ ЈАВАСЛУК ДА МУ ТЕСКО ИЗАЦИ НА КРАЈ ТОЛИКО ЈАВАСЛУКА НИЈЕ ВИДЈЕНО СКОРО У ПОЗОРИСТУ А НЕБИХ ДАЉЕ ЈЕР ТУ ИМА И ГОРИХ СТВАРИ.

ОДГОВОРИТЕ