Narodno pozorište: Ostavka UO

Upravni odbor Narodnog pozorišta saopštio je danas da je u četvrtak 17. marta podneo ostavku, jer godinu dana posle okončanog konkursa za upravnika i dostavljenog predloga Vladi Srbije do danas nije imenovan novi upravnik Narodnog pozorišta.

Srbija 21.03.2016 | 15:05
Narodno pozorište: Ostavka UO

U saopštenju se podseća da je Upravni odbor dostavio predlog Vladi Srbije 9. marta 2015.godine i uputio dopis premijeru Aleksandru Vučiću 31. avgusta 2015. godine, ali do danas nije dobio odgovor.

Ne želeći da saučestvuje u nezakonitom stanju u Narodnom pozorištu, pošto je mandat VD upravnika istekao u oktobru 2014. godine, na šta je ukazala i Državna revizorska institucija, Upravni odbor je obustavio svoj rad i o tome obavestio Vladu, 12. oktobra 2015.godine.

Ni na taj dopis nije bilo nikakvog odgovora, niti reakcije.

Usled nezainteresovanosti Vlade Srbije za poštovanje zakonitosti rada Narodnog pozorišta, jedne od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji, a ne želeći da učestvuje u urušavanju ove institucije, kompletan Upravni odbor je podneo ostavku, dodaje se u saopštenju.

U otvorenom pismu premijeru Aleksandru Vučiću, kao i ministru kulture Ivanu Tasovcu ukazuje se da Vlada i Ministarstvo nisu Upravnom odboru, zaposlenima u Narodnom pozorištu, niti široj javnosti, dali objašnjenje zašto upravnik pozorišta nije imenovan.

Zašto podržavaju nezakonito stanje koje, prema stručnoj proceni Upravnog odbora, dovodi do sistemskog urušavanja te važne institucije.

Upravni odbor je 12. oktobra obustavio svoj rad da bi još jednom ukazao na dugotrajno nelegalno stanje vezano za upravu ove institucije kulture. Tada je odlučeno da UO ne zaseda i da svojim daljim radom ne daje legitimitet tom nezakonitom stanju, ukazuje se u pismu.

Kako se ni pet meseci kasnije stanje nije promenilo, UO je doneo odluku da podnese ostavku, navodi se u pismu koje su potpisali članovi UO Ana Tomović, Anđelka Nikolić, Dragan Todorović, Danica Maksimović, Milan Prosen, Milena Marković i Jelena Kajgo.

Izvor: FoNet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ABC

22.03.2016 10:14

ZAO MI JE ALI MORAM DA KAZEM OVDE JE TOLIKI JAVASLUK DA MU TESKO IZACI NA KRAJ TOLIKO JAVASLUKA NIJE VIDJENO SKORO U POZORISTU A NEBIH DALJE JER TU IMA I GORIH STVARI.

ODGOVORITE