Обама: Дошао сам у историјску посјету Куби

Барак Обама почео је историјску посету Куби. То је прва посета једног америчког председника Хавани после 88 година. За обе стране то је прекретница после деценија затегнутих односа две земље и даје ентузијазам Кубанцима, чија је комунистичка влада оштро критиковала десет претходних америчких лидера.

Свијет 21.03.2016 | 13:15
Обама: Дошао сам у историјску посјету Куби

На аеродрому Хосе Марти код Хаване, породицу Обама дочекао је шеф кубанске дипломатије Бруно Родригес. Први сусрет Барак Обама имао је са особљем америчке амабасаде, која је поново отворена у августу прошле године. Али су због кише, уместо у дворишту амбасаде, пријем имали у оближњем хотелу. Обама понавља да је то историјска посета и историјска прилика.

"Прошло је скоро 90 година откако је амерички председник био на Куби. Дивно је што сам овде. Председник Кулиџ је 1928. године дошао ратним бродом, а да дође овде требала су му три дана. Мени су требала само три сата. Имати амабасаду у Хавани прилика је за боље представљање наших вредности, интереса и бољег разумијевања кубанских грађана", казао је амерички председник Барак Обама.

Обама је са супругом Мишел и ћеркама проштао улицама старе Хаване. Рапоређено је јако обезбеђење, а дуж улица у Хавани постављене су америчке заставе и поруке добродошлице.

"Веома сам срећна. Видела сам га када је изашао из кола. Кубанци су срећни што могу да га угосте. То је добро за обе државе", каже једна становница Хаване.

"Ова посета је важна за нас, али и за цео свет. Сетимо се само кроз шта су прошле Куба и Америка", каже један старији Кубанац.

Амерички председник се данас састаје са кубанским председником Раулом Кастром, али не и с његовим старијим братом, Фиделом. Разговараће о политичким реформама и трговини. Састаће се и са водећим кубанским уметницима и дисидентима које је одабрала америчка влада. Неколико десетина демонстраната приведено је пре него што је Обама стигао у Хавану.

"Ова посета сматра се врхунцем у процесу нормализације односа две земље. Председник Обама је направио велики корак, пружио руку, а кубански председник Кастро је прихватио ту руку", истиче аналитичар Петар Хаким.

Захваљујући приближавању Америке и Кубе које је почело крајем 2014. две стране су обновиле дипломатске везе, потписале трговинске споразуме о телекомуникацијама и авионским линијама. Али ембарго Куби, стар 54 године, још је на снази и својим га гласовима може укинути само амерички Конгрес.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

вупер

21.03.2016 13:05

Милине, сад кад амери поцну тразити своју имовину, они су све изградили. Јадан тај народ сад, видеце ста је демократија у резији амера

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

21.03.2016 13:18

После њега долази ПУТИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тек це да виде

21.03.2016 13:32

Кајаце се и то на тенане, полако, ако не они њихова дјеца це да зале за старим временима као ми сада. Док су изоловани они су застицени били, а сад це да виде ста је ДЕМОКРАТИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕ Гевара

21.03.2016 13:34

У скоријој будуцности Кубу оцекује крвави градјански рат,распад земље и све оно сто смо дозивјели ми на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ