Obama: Došao sam u istorijsku posjetu Kubi

Barak Obama počeo je istorijsku posetu Kubi. To je prva poseta jednog američkog predsednika Havani posle 88 godina. Za obe strane to je prekretnica posle decenija zategnutih odnosa dve zemlje i daje entuzijazam Kubancima, čija je komunistička vlada oštro kritikovala deset prethodnih američkih lidera.

Svijet 21.03.2016 | 13:15
Obama: Došao sam u istorijsku posjetu Kubi

Na aerodromu Hose Marti kod Havane, porodicu Obama dočekao je šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges. Prvi susret Barak Obama imao je sa osobljem američke amabasade, koja je ponovo otvorena u avgustu prošle godine. Ali su zbog kiše, umesto u dvorištu ambasade, prijem imali u obližnjem hotelu. Obama ponavlja da je to istorijska poseta i istorijska prilika.

"Prošlo je skoro 90 godina otkako je američki predsednik bio na Kubi. Divno je što sam ovde. Predsednik Kulidž je 1928. godine došao ratnim brodom, a da dođe ovde trebala su mu tri dana. Meni su trebala samo tri sata. Imati amabasadu u Havani prilika je za bolje predstavljanje naših vrednosti, interesa i boljeg razumijevanja kubanskih građana", kazao je američki predsednik Barak Obama.

Obama je sa suprugom Mišel i ćerkama proštao ulicama stare Havane. Rapoređeno je jako obezbeđenje, a duž ulica u Havani postavljene su američke zastave i poruke dobrodošlice.

"Veoma sam srećna. Videla sam ga kada je izašao iz kola. Kubanci su srećni što mogu da ga ugoste. To je dobro za obe države", kaže jedna stanovnica Havane.

"Ova poseta je važna za nas, ali i za ceo svet. Setimo se samo kroz šta su prošle Kuba i Amerika", kaže jedan stariji Kubanac.

Američki predsednik se danas sastaje sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, ali ne i s njegovim starijim bratom, Fidelom. Razgovaraće o političkim reformama i trgovini. Sastaće se i sa vodećim kubanskim umetnicima i disidentima koje je odabrala američka vlada. Nekoliko desetina demonstranata privedeno je pre nego što je Obama stigao u Havanu.

"Ova poseta smatra se vrhuncem u procesu normalizacije odnosa dve zemlje. Predsednik Obama je napravio veliki korak, pružio ruku, a kubanski predsednik Kastro je prihvatio tu ruku", ističe analitičar Petar Hakim.

Zahvaljujući približavanju Amerike i Kube koje je počelo krajem 2014. dve strane su obnovile diplomatske veze, potpisale trgovinske sporazume o telekomunikacijama i avionskim linijama. Ali embargo Kubi, star 54 godine, još je na snazi i svojim ga glasovima može ukinuti samo američki Kongres.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

vuper

21.03.2016 13:05

Miline, sad kad ameri pocnu traziti svoju imovinu, oni su sve izgradili. Jadan taj narod sad, videce sta je demokratija u reziji amera

ODGOVORITE
Name

OO7

21.03.2016 13:18

Posle njega dolazi PUTIN.

ODGOVORITE
Name

tek ce da vide

21.03.2016 13:32

Kajace se i to na tenane, polako, ako ne oni njihova djeca ce da zale za starim vremenima kao mi sada. Dok su izolovani oni su zasticeni bili, a sad ce da vide sta je DEMOKRATIJA.

ODGOVORITE
Name

CE Gevara

21.03.2016 13:34

U skorijoj buducnosti Kubu ocekuje krvavi gradjanski rat,raspad zemlje i sve ono sto smo dozivjeli mi na ovim prostorima.

ODGOVORITE