Американци, зашто је бомбардован Београд

Председник Аустрије Хајнц Фишер изјаснио се против исхитрених војних интервенција и изражава сумњу да је било потребно бомбардовање Београда. 

Србија 21.03.2016 | 22:48
Американци, зашто је бомбардован Београд

Када је реч о ситуацији на Блиском истоку, он упозорава од пребрзих војних интервенција.

"Већ дуго сам забринут због америчке политике према Ираку, о развоју у Либији, турбуленције у арапском простору, блокаде мировног процеса на Блиском истоку, као и опасности тероризма. САД су у прошлости биле пребрзо спремне на војне интервенције", критиковао је он у интервјуу бечком дневнику "Пресе".

Фишер је указао да је било неопходно да Американци интервенишу у Другом светском рату, али је додао да је поверење Американаца у војно решење било доведено у питање већ у рату у Вијетнаму.

На констатацију да је интервенција помогла у бившој Југославији он је упитао - "да ли је било потребно бомбардовање Београда?" - уз констатацију да у "то сумња и даље".

Фишер је, на питање како оцењује руску војну интервенцију у Сирији, подвукао да му се не свиђају војне интервенције, ма од кога биле предузете и ма где биле спроведене.

Он је истакао да се не ради о демонстрацији силе, већ о сили, јер велике државе воде политику силе.

"Русија се поново појавила на блискоисточном игралишту и обуставила један развој, који би је ослабио у Сирији и читавом региону. Сада се из оснажене позиције повукла и исчекује", нагласио је Фишер.

Фишер сматра да је ЕУ данас знатно "слабија него пре 20 година", јер су је кризе коштале много снаге.

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Пресе", рекао да је, када је основана ЕУ, шест шефова држава могло да седне око камина и доноси одлуке, да смо данас суочени са борбом против националних егоизама.

"Сви желе да имају повластице", критиковао је Фишер.

Према његовим речима, ЕУ је равноправна по питању економске силе са САД и Кином, али не и по војном питању, али му то, како каже, не смета.

Фишер истиче да ЕУ не би требало да дозволи да је терају да има исти број тенкова или ракета као САД или Кина.

Везано за Башара ал Асада, председника Сирије, којег је посетио 2007. у Дамаску, и примио две године касније у Бечу, Фишер је рекао да га не чуди како је касније деловао.

"Башар ал Асад није зрачио топлином. Пријатељство изградити са њим није било могуће", резимирао је он своје утиске.

Што се актуелне избегличке кризе тиче Фишер је изразио наду да ће бити могуће "угасити избегличке вулкане" у Сирији и Авганистану.

"Међутим једно је јасно, а то је да ћемо бити суочени са избегличким таласима и у будућности. Ради се о трци против рата, глади, сиромаштва", подвукао је он.

Фишер је указао да ће се становништво Африке у наредној декади удвостручити, па ће настати велики миграциони притисак.

"Нећемо моћи да се вратимо идили 19. века. Широм света тренутно има 60 милиона избеглица, тако да је два милиона у Европи веома мало. Европа мора и даље остати атрактивна својом предношћу у стабилности и социјалној области", поручује он.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЕРО

21.03.2016 12:53

Вратићемо кад тад! Заборавили нисмо-опроститити нећемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карајлиц

21.03.2016 16:03

Знас ли пјесму Милета,пусти снови нестаните

Name

Хм

21.03.2016 14:00

Гдине, сјетите се и Геншера, и разбијања Југославије. Сјетите се и тога да је политика курва с најдубљом и најмрачнијом позадином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

21.03.2016 14:43

Г. ФИСЕР САД ЈЕ СВЕ КАСНО *ДРЗАВА АЛКАПОНЕА* ЈЕ НАУЦИЛА ДА УБИЈА НЕКАЗЊЕНО АКО СУ ОНИ ВЕРНИЦИ СУДИЦЕ ИМ НЕКО ЈАЦИ ЗА СВА НЕДЕЛА ОВОГ СВЕТА ЈЕР ПОСЛЕ ДРУГОГ РАТА НИЈЕДАН РАТ НИЈЕ ПРОСАО БЕЗ ЊИХОВОГ ЗВЕРСТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.03.2016 14:48

Недавно сам службено боравио у Европи коју више нисам могао препознати. Европа је од моје последње посјете за непуних десет година постала пуно жућа и црња односно СИВЉА и примитивнија него што је Европа прије тога била. То је због тога што велики број избјеглица који држе до свог порекла и вјере Европа не може да асимилује и расно и културно Да ПРЕТОПИ у своје грађане. Европу је стигла казна због њезиног отпадништва од истински вредности живота којег нуди само Православље а не римокатолицизам и протестантизам. Због тога Папа као суво дрво жели сада јединство са Светим ПРАВОСЛАВЉЕМ до којег је може доћи само кроз његово јавно ПОКАЈАЊЕ! ЕВРОПА ЈЕ ГРЕШИЛА КРШЕЋИ ДЕСЕТ БОЖЈИ ЗАПОВЈЕСТИ И САДА ЗАКОНОМ ЖИВОТА ИСПАШТАШ ЗБОГ ТОГА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

21.03.2016 15:16

А СТО СЕ ЕВРОПЕ ТИЦЕ НИКАДА НИЈЕ НИ ПОСТОЈАЛА КА ЗАСЕБАН СУБЈЕКТ СВЕ КОМАНДЕ СУ ДОЛАЗИЛЕ ОД САД И ЗАТО ЈЕ ТО ФИКТИВНО ТЕЛО ОСУДЈЕНО НА ПРОПАСТ МОЗДА И ЗАЈЕДНО СА МЕНТОРОМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуроцитизен

22.03.2016 10:18

Еуропа а не Европа, молићу лијепо. Ми в Љубљана и Загреб так не причамо, не!

ОДГОВОРИТЕ