Нови цензус достижан десетини кандидата?!

Када би се поново појавили на гласачким листићима у октобру ове године, од укупно 527 кандидата који су се 2012. борили за одборничка мјеста у Бањалуци тек њих око 10 одсто или укупно 56 могли би да достигну унутарстраначки цензус од 15 одсто за добијање мандата, што је једна од измјена изборног законодавства БиХ, а које ће сутра бити упућене у парламентарну процедуру!

Република Српска 21.03.2016 | 10:15
Нови цензус достижан десетини кандидата?!

Према анализи Интерресорне групе за измјене Изборног закона БиХ и Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), која је у посједу Пресса, нови праг од 15 одсто за локалне изборе, односно 30 одсто за опште, висок је, али ипак достижан.

Повећање цензуса за шест пута, конкретно са пет на 30 одсто, према овој анализи, највише би се, и то негативно, могло одразити на кантоналне скупштине.

Тамо би мање од четири одсто свих кандидата који су се појавили на општим изборима 2014. године, односно 168 од 4.234, имало шансу да прескочи ту препреку и уђе у скупштине кантона у Федерацији БиХ.

Када су у питању веће општине у Републици Српској, анализа освојених процената гласова показује да је нови праг у просјеку достижан за петину, а највише за трећину кандидата за градске, односно општинске скупштине.

Најбоља ситуација је у Зворнику, гдје би око 40 одсто кандидата за одборнике могло испунити унутарстраначки цензус од 15 одсто за освајање мандата, у Братунцу око 30 одсто, у Добоју четвртина, а у Бијељини, Дервенти и Приједору тек петина.

Ваљда су анализирали

Према мишљењу Ненада Талића, одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука, ништа није недостижно, а оцјену о томе да ли је цензус од 15 одсто на локалним изборима оптималан или се његовим постављањем фактички уводе затворене листе, према Талићевом мишљењу, треба да дају стручњаци и страначки функционери на вишим нивоима.

"Као актуелни одборник или евентуални будући кандидат треба да се на терену, у раду са људима, борим за што већу подршку, без обзира на то да ли је праг пет или 15 одсто. Вјерујем да ништа није недостижно и да су они који упућују такав приједлог у парламентарну процедуру направили одређену математичку анализу и поређење у односу на изборе прије четири године", истакао је Талић.

Дарио Јовановић из Коалиције невладиних организација "Под лупом", која је надгледала прошле изборе, каже да ће провјерити који кандидати на прошлим изборима нису могли да достигну толики цензус, те ће од њих тражити подршку за неусвајање предложених измјена.

Европски просјек

"Ово је дефинитивно увођење затворених листа на мала врата, јер ће бити врло мали број кандидата који ће бити у могућности да престигну некога унутар листе. Европски просјек преференција унутар листа јесте између седам, колико имамо у Бугарској, до десет одсто, колико је, рецимо, у Хрватској. Чак се и у извјештају Венецијанске комисије наводи да подизањем преференција унутар листа на 15 одсто или више отворене листе губе смисао", истакао је Јовановић.

Он је рекао да странке као изговор за повећање процента помињу смањење манипулација послије затварања бирачких мјеста, односно отклањање могућности директног утицаја бирачких одбора на преференције.

"Ако већ желе да спријече бирачке одборе у томе, сматрамо да је разумно повећати проценат, али заиста не за толико", додао је.

Продановић: Могло је бити и горе!

Члан Интерресорне групе за измјене изборног законодавства БиХ Лазар Продановић сматра да је праг од 30 одсто за ентитетске скупштине висок, али достижан, те да је нешто лошија ситуација када су у питању скупштине кантона.

"Захтјев за локалне скупштине је такође био 30 одсто, али смо се изборили за 15 одсто личних гласова. То конкретно значи да би, ако нека партија освоји 1.000 гласова за локалну скупштину, онај који би могао прескочити своју позицију у односу на друге морао освојити 150 личних гласова, односно од 1.500 од 10.000 и тако даље", истакао је Продановић.

Домети из 2012, правила за 2016!

Први број се односи на кандидате који су на локалним изборима прије четири године добили више од 15 процената гласова, а други број показује колико је тада укупно било кандидатура:

Бањалука - 56 од 527
Бијељина - 83 од 422
Братунац - 111 од 385
Дервента - 77 од 394
Добој - 120 од 473
Приједор - 84 од 418
Зворник - 171 од 448

Извор: Прессрс.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Постено

21.03.2016 09:34

Па види се из ове анализе да је најмање дупло више кандидата од броја чланова скупштинских тијела имало више од 15% гласова. Значи да је цензус коректан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.03.2016 09:36

Ма тако и треба а не да тргују мандатима по систему ко висе плати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено 2

21.03.2016 09:36

Ваљда сада неће свака битанга која нема паметнија посла тражити срећу на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнање

21.03.2016 10:12

Мени није јасно следеце, ако за НСРС, нпр буде у СНСД 10 000 гласова, а у СДС исто тако, и нико до кандидата не буде имао 3000 гласова, ста се онда десава? Нико нема 30 посто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиланПр

21.03.2016 11:06

Онда иде по реду на листи.

Name

Није истина

21.03.2016 11:19

А у којој то општини кандидати који продју немају 15% гласова које је странка освојила.Провјерите на сајту цик-а БиХ па ми јавите.

Name

цобер

21.03.2016 10:39

Ма пустите ви коцензус и не замајавајте бираче. Треба у изборни закон унијети клаузулу да се за парламент не може кандидовати нико ко нема најмање вишу спрему за министре, ко не говори најмање два свјетска језика и наравно седми степен образовања да директори којекевих фирми морају бити из бранше којом се фирма бави, да не може директор позоришта бити грађевински инжињер као сада ............то ви донесите да би свима било боље а не само вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

21.03.2016 11:08

Која је ово глупост.Сад сам гледао на цик-у БиХ и буквално 99% кандидата који су прошли у локалне скупштине су имали најмање 20 % гласова од укупног броја гласова које је странка освојила. Ово само политичари преко медија покушавају да замазу очи јер и са овим законом имаћемо папке и само личне интересе одборника у локалним скупстинама.Ако мислите да лажем можете да провјерите ове моје наводе на цик-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је униставање малих партија.

21.03.2016 14:54

Ово је униставање малих партија,које безевезе само замајавају народ,а немају сансе да продју...

ОДГОВОРИТЕ