Novi cenzus dostižan desetini kandidata?!

Kada bi se ponovo pojavili na glasačkim listićima u oktobru ove godine, od ukupno 527 kandidata koji su se 2012. borili za odbornička mjesta u Banjaluci tek njih oko 10 odsto ili ukupno 56 mogli bi da dostignu unutarstranački cenzus od 15 odsto za dobijanje mandata, što je jedna od izmjena izbornog zakonodavstva BiH, a koje će sutra biti upućene u parlamentarnu proceduru!

Republika Srpska 21.03.2016 | 10:15
Novi cenzus dostižan desetini kandidata?!

Prema analizi Interresorne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH i Centralne izborne komisije BiH (CIK), koja je u posjedu Pressa, novi prag od 15 odsto za lokalne izbore, odnosno 30 odsto za opšte, visok je, ali ipak dostižan.

Povećanje cenzusa za šest puta, konkretno sa pet na 30 odsto, prema ovoj analizi, najviše bi se, i to negativno, moglo odraziti na kantonalne skupštine.

Tamo bi manje od četiri odsto svih kandidata koji su se pojavili na opštim izborima 2014. godine, odnosno 168 od 4.234, imalo šansu da preskoči tu prepreku i uđe u skupštine kantona u Federaciji BiH.

Kada su u pitanju veće opštine u Republici Srpskoj, analiza osvojenih procenata glasova pokazuje da je novi prag u prosjeku dostižan za petinu, a najviše za trećinu kandidata za gradske, odnosno opštinske skupštine.

Najbolja situacija je u Zvorniku, gdje bi oko 40 odsto kandidata za odbornike moglo ispuniti unutarstranački cenzus od 15 odsto za osvajanje mandata, u Bratuncu oko 30 odsto, u Doboju četvrtina, a u Bijeljini, Derventi i Prijedoru tek petina.

Valjda su analizirali

Prema mišljenju Nenada Talića, odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, ništa nije nedostižno, a ocjenu o tome da li je cenzus od 15 odsto na lokalnim izborima optimalan ili se njegovim postavljanjem faktički uvode zatvorene liste, prema Talićevom mišljenju, treba da daju stručnjaci i stranački funkcioneri na višim nivoima.

"Kao aktuelni odbornik ili eventualni budući kandidat treba da se na terenu, u radu sa ljudima, borim za što veću podršku, bez obzira na to da li je prag pet ili 15 odsto. Vjerujem da ništa nije nedostižno i da su oni koji upućuju takav prijedlog u parlamentarnu proceduru napravili određenu matematičku analizu i poređenje u odnosu na izbore prije četiri godine", istakao je Talić.

Dario Jovanović iz Koalicije nevladinih organizacija "Pod lupom", koja je nadgledala prošle izbore, kaže da će provjeriti koji kandidati na prošlim izborima nisu mogli da dostignu toliki cenzus, te će od njih tražiti podršku za neusvajanje predloženih izmjena.

Evropski prosjek

"Ovo je definitivno uvođenje zatvorenih lista na mala vrata, jer će biti vrlo mali broj kandidata koji će biti u mogućnosti da prestignu nekoga unutar liste. Evropski prosjek preferencija unutar lista jeste između sedam, koliko imamo u Bugarskoj, do deset odsto, koliko je, recimo, u Hrvatskoj. Čak se i u izvještaju Venecijanske komisije navodi da podizanjem preferencija unutar lista na 15 odsto ili više otvorene liste gube smisao", istakao je Jovanović.

On je rekao da stranke kao izgovor za povećanje procenta pominju smanjenje manipulacija poslije zatvaranja biračkih mjesta, odnosno otklanjanje mogućnosti direktnog uticaja biračkih odbora na preferencije.

"Ako već žele da spriječe biračke odbore u tome, smatramo da je razumno povećati procenat, ali zaista ne za toliko", dodao je.

Prodanović: Moglo je biti i gore!

Član Interresorne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Lazar Prodanović smatra da je prag od 30 odsto za entitetske skupštine visok, ali dostižan, te da je nešto lošija situacija kada su u pitanju skupštine kantona.

"Zahtjev za lokalne skupštine je takođe bio 30 odsto, ali smo se izborili za 15 odsto ličnih glasova. To konkretno znači da bi, ako neka partija osvoji 1.000 glasova za lokalnu skupštinu, onaj koji bi mogao preskočiti svoju poziciju u odnosu na druge morao osvojiti 150 ličnih glasova, odnosno od 1.500 od 10.000 i tako dalje", istakao je Prodanović.

Dometi iz 2012, pravila za 2016!

Prvi broj se odnosi na kandidate koji su na lokalnim izborima prije četiri godine dobili više od 15 procenata glasova, a drugi broj pokazuje koliko je tada ukupno bilo kandidatura:

Banjaluka - 56 od 527
Bijeljina - 83 od 422
Bratunac - 111 od 385
Derventa - 77 od 394
Doboj - 120 od 473
Prijedor - 84 od 418
Zvornik - 171 od 448

Izvor: Pressrs.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Posteno

21.03.2016 09:34

Pa vidi se iz ove analize da je najmanje duplo više kandidata od broja članova skupštinskih tijela imalo više od 15% glasova. Znači da je cenzus korektan.

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.03.2016 09:36

Ma tako i treba a ne da trguju mandatima po sistemu ko vise plati !

ODGOVORITE
Name

Posteno 2

21.03.2016 09:36

Valjda sada neće svaka bitanga koja nema pametnija posla tražiti sreću na izborima.

ODGOVORITE
Name

Neznanje

21.03.2016 10:12

Meni nije jasno sledece, ako za NSRS, npr bude u SNSD 10 000 glasova, a u SDS isto tako, i niko do kandidata ne bude imao 3000 glasova, sta se onda desava? Niko nema 30 posto?

ODGOVORITE
Name

MilanPr

21.03.2016 11:06

Onda ide po redu na listi.

Name

Nije istina

21.03.2016 11:19

A u kojoj to opštini kandidati koji prodju nemaju 15% glasova koje je stranka osvojila.Provjerite na sajtu cik-a BiH pa mi javite.

Name

cober

21.03.2016 10:39

Ma pustite vi kocenzus i ne zamajavajte birače. Treba u izborni zakon unijeti klauzulu da se za parlament ne može kandidovati niko ko nema najmanje višu spremu za ministre, ko ne govori najmanje dva svjetska jezika i naravno sedmi stepen obrazovanja da direktori kojekevih firmi moraju biti iz branše kojom se firma bavi, da ne može direktor pozorišta biti građevinski inžinjer kao sada ............to vi donesite da bi svima bilo bolje a ne samo vama.

ODGOVORITE
Name

niko

21.03.2016 11:08

Koja je ovo glupost.Sad sam gledao na cik-u BiH i bukvalno 99% kandidata koji su prošli u lokalne skupštine su imali najmanje 20 % glasova od ukupnog broja glasova koje je stranka osvojila. Ovo samo političari preko medija pokušavaju da zamazu oči jer i sa ovim zakonom imaćemo papke i samo lične interese odbornika u lokalnim skupstinama.Ako mislite da lažem možete da provjerite ove moje navode na cik-u.

ODGOVORITE
Name

Ovo je unistavanje malih partija.

21.03.2016 14:54

Ovo je unistavanje malih partija,koje bezeveze samo zamajavaju narod,a nemaju sanse da prodju...

ODGOVORITE