Зашто је прољеће право вријеме за љубав

Ако се ових дана осећате усамљено, јер немате никога према коме гајите посебна осећања, ништа се не брините! Научно је доказано да пролеће представља право време за љубав!

Занимљивости 21.03.2016 | 11:00
Зашто је прољеће право вријеме за љубав

“Заљубљивост у ово доба године подстичу како природни, тако и културни фактори – објашњава Џули Олбрајт, професорка на одсеку за социологију на УСЦ Универзитету.

Што се тиче природних фактора, велику улогу играју животињски нагони и временска прогноза.

“Као врста, ми смо програмирани да реагујемо на сексуалне сигнале попут заобљеног женског тела или мишићаве мушке грађе. Зими су температуре ниске, па због тога људи облаче више слојева одеће да би им било топлије, а напоље излазе што је мање могуће. Зато, не само да је мање прилика за упознавање, већ је и теже покупити сексуалне сигнале од некога ко на себи има брдо одеће. Са доласком пролећа, такве ствари се мењају”, објаснила је Олбрајт.

Што се пак тиче културних фактора, много се парова у климавим везама одлучује за заједништво током зимских празника, само да не би били усамљени. Међутим, с почетком године расте мотивација за раскидом, а са доласком пролећа људи су већ спремни за нове везе.

У прилог њеним тврдњама иду и научна истраживања. Наиме, многи научници указују на важност мелатонина – хормона који производи епифиза, а који регулише остале хормоне и ритам организма. Повећан ниво тог хормона прате умор и успореност. Како дани у пролеће постају дужи, тако тело производи мање мелатонина, чиме се повећава ниво енергије.

Ваљало би напоменути да током зимских месеци примамо мање сунчеве светлости, што је узрок депресивног расположења, али та сезонска депресија нестаје с доласком повећане концентрације сунчевих зрака.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар