Шта је Додик рекао о Караџићу 1996?

У марту 1996. године предсједник Српске, тада нада опозиције, дао је интервју за "Слободну Босну" у којем је казао како Караџић и Младић требају у Хааг, и како је БиХ његова домовина. Данас, 20 година послије, Додик је отворио Студентски дом "Др. Радован Караџић..."

Босна и Херцеговина 20.03.2016 | 20:20
Шта је Додик рекао о Караџићу 1996?

Подсјећамо на неколико питања везана за Хааг, Караџић и Младића из тог интервјуа, као и на интервју дат РТС-у у којем Додик, говорећи о скривању тада најтраженијих бјегунаца, каже како" читав народ испашта у Републици Српској и Србији зато што је један Младић одлучио да се неће предати и да неће да оде на суд или Караџић. И онда каже 'ја волим српски народ'. Ђавола он воли".

"Какав је став Ваше странке према Хашком трибуналу. Сарађивати или не?

Све наше односе према међународним институцијама извлачимо из споразума који је постигнут у Даyтону. Самим тим, мислимо да је неопходна сарадња са Хашким трибуналом. Потребно је да се сви који су починили конкретан ратни злочин изведу пред суд.

И Караџић и Младић?

И њих двојица. Нека суд утврди да ли су криви или не, а не да своју одговорност сваљују на леђа цијелог српског народа. Кривица је индивидуална ствар, па нека свако испашта због злочина које је починио.

Да ли Ви Босну и Херцеговину сматрате својом домовином?

Да!

(СБ, 22. март 1996.)