Више од 30 људи у нападу у Паризу

Више од 30 људи учествовало је у терористичким нападима у Паризу прошле године, изјавио је данас белгијски министар спољних послова Дидије Рејндерс.

Свијет 20.03.2016 | 19:40
Више од 30 људи у нападу у Паризу

Он је подсетио да се послије напада првобитно трагало за 10 тешко наоружаних људи за које се вјеровало да су укључени у нападе. "Сигурни смо да смо пронашли више од 30 особа укључених у терористичке нападе у Паризу, али сигурни смо да има и других", рекао је Рејндерс на 11. Бриселском форуму у организацији Њемачког Маршаловог фонда.

Он је навео да је Салах Абдеслам, осумњичени за терористичке нападе у Паризу пошто је ухапшен у петак, рекао да је спреман да покрене нове нападе из Брисела.

"То је можда истина зато што смо нашли пуно оружја и нову мрежу људи око њега у Бриселу", објаснио је Рејндерс. Француски генерал Гретје Мер је на истом панелу о борби против тероризма рекао да сви морају да схвате да успостављање безбједности није брз посао, преноси Тањуг.

"Данас смо у свијету гдје сви очекују резултате одмах. Знамо да треба времена, али и новца, па треба да будемо искрени са нашим грађанима", навео је он. Рејндерс је додао да су "неопходне војне акције, хуманитарна помоћ, али на крају је једини начин проналажење политичког рјешења за различите земље".

Члан ирачког савјета представника Нада Мохамед Ибрахем ал-Џубори рекла је да ће након истребљења Исламске државе бити потребна реална амнестија, јер ће се без тога убијање наставити из секташких разлога.

Ненси Линдборг, предсједница Америчког института за мир, сложила се да ће послије уништења Исламске државе људи тешко моћи да наставе са својим животима, јер постоји огромна мржња и неповјерење. Фара Пендит, сарадник при Савјету за спољне послове и бивши изасланик Стејт дипартмента за муслиманске заједнице, рекао је да је изазов тероризма много већи него што се некад мислило.

"Пријетња је далеко већа од ИС. ИС није посљедња станица. Битка коју бијемо је борба да зауставимо процес регрутовања", сматра она. Форуму присуствују шефови држава, званичници институција ЕУ и држава чланица, амерички званичници, представници Конгреса, парламентарци и стручна јавност, каже се у саопштењу Фонда.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мало морген

20.03.2016 19:26

О томе сте требали прије мислити. Ј.беној се касно кајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.03.2016 07:42

Све су то фрацуски борци за слободу кад су клали код нас е сад кад је поган дошла код њих сад су терористи е неће да може тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

21.03.2016 09:31

Колико их је из Федерације?

ОДГОВОРИТЕ