Дуг порастао са три милијарде на 5,35

Партија демократског прогреса (ПДП) сматра да је за економски напредак Републике Српске неопходно ријешити питање задуживања, смањити оптерећења привреди, извршити фискалну консолидацију, ефикасније управљати јавним предузећима, те транспарентније трошити јавни новац.

Република Српска 20.03.2016 | 19:00
Дуг порастао са три милијарде на 5,35

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да за сваки од ових елемената економске политике ПДП припрема сет конкретних мјера, уз учешће великог броја стучног кадра.

"Нажалост, данас смо у ситуацији да имамо Владу и власт која већ дуги низ година нема ниједан одговор на било који кључни економски изазов. Ми у ПДП-у смо потпуно опредијељени и имамо јасан план, јасну визију и људе", рекао је Бореновић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Члан Главног одбора ПДП-а Јелена Тривић рекла је да је за економски напредак неопходно увести ограничења годишње рате кредита на 350 милиона КМ, уставом ограничити годишњу рату кредита на 20 одсто изворних буџетских прихода из претходне године, репрограмирати кредите и пролонгирати отплату дуга, те смањити порезе и доприносе, а укинути непотребне парафискалне намете.

"Неопходно је повећати минималну плату, да би се са нижим стопама пореза и доприноса добио исти приход у буџет", навела је Тривићева, која је и економски савјетник ПДП-а.

Она је навела да сва привилеговане трошкове из буџета треба смањити за 30 одсто, повећати фискалну дисциплину, ојачити рад представништава Српске у свијету у привлачењу страних инвеститора, а сваки рачун плаћен буџетским новцем изнад 500 КМ - јавно објавити.

У ПДП-у наводе да њихове анализе, добијене на основу доступних података, показују да је од 2008. године до данас дуг Републике Српске са три милијарде достигао 5,35 милијарди КМ, односно учешће дуга у БДП-у је са 36 одсто достигло 60,5 одсто, док је, истовремено, просјечно раст БДП-а био 0,17 одсто.

У ПДП-у додају да је данас, у односу на 2007. годину, 55.600 мање запослених, да је однос запослени-пензионери са 1,48 дошао на 1,12, те да је истовремено забиљежен пад животног стандарда за 23,5 одсто.

Извор: Прес РС

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Тито

20.03.2016 18:03

Све је ово још и добро,како ће тек да нам буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

20.03.2016 22:00

Кад овај почне да нам продаје кошуље...има да процвјетамо.

Name

пилот

20.03.2016 18:21

РС се налази вец у слободном паду. Мјере за побољсање привредног раста нису висе битне колико мјере којима би се ублазио ударац објекта, НЛО, од подлогу. Друствени систем треба да дозиви поново пад да би се промјенио. Тако се наса историја понавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

20.03.2016 18:53

За пар дана долази април и опет нова задузења кроз трезорске записе,а гдје је јос исплата за подстицаје.

Name

клапац

20.03.2016 19:47

Није могуце израцунати и објелоданити сву стету коју је Милорад Додик, заједнп са својим кумовима, нанио РСу и овом народу. Хитно се мора обуставити узимање кредита јер је то камен око врата. Те паре подстицу негативну селекцију на свим нивоима. Те паре су горе од лазнпг новца којег неко стави у промет је никп појединацно не мозе настампати такве колицине лазног новца као сто то ради влада узимајуци кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

20.03.2016 20:01

Основна ствар је срусити банду која је на власти. Затим их похапсити а онда повести рат против корупције, корупција је исто сто и куга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

20.03.2016 20:26

Добра анализа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срђан

20.03.2016 20:38

Многи нису свјесни у какву негативну орбиту нас је лансирао ова креатура од предсједника са својим сателитима.Што прије се ријешимо, то даје наду и могућност поправки. до данас није исплаћена инвалиднина, није исплаћен борачки додатак ни на годишњем нивоу, ни мјесечни борачки, ни подстицаји пољопривреднике, и још много тога, а исплаћују себи плате и доприносе, плате безобразно високе и све друге принадлежности итд.. народе пробудите се?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах ста реци

20.03.2016 21:48

Па Додик је по нецијем налогу и унистио РС, вријеме це реци свој. Привреде нема, све пара сто су имали и опљацкали су. Сретно Српски народе са таквим водзом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

20.03.2016 23:26

Ужас!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори просли

21.03.2016 06:10

Греска је била Огњен против Додика.Да је био Саровиц или Пандуревицка ,Додик би вец био у историји Српског Ентитета као лос владар.А вјероватно и иза ресетака.У сред мандата га је веома теско уклонити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

21.03.2016 12:48

Адвокат Тадић којег интересује само лична каријера с акцентом на политичку моћ и новац, био је потпуни промашај као кандидат за предсједника РС. СДС и савез за промјене су за предсједника морали понудити неког културног, озбиљног, солидно образованог, једном рјечју исправног човјека широких назора који је сушта супротност и Милораду Додику и овом безнадју, који није члан никаквих одбора политичких странака, који би током кампање а посебно у дуелу с Додиком био у стању објаснити народу да је вријеме за промјене и да предсједник ентитета не може бити криминализовани рудоња, а ентитетом не може владати организовани криминал који је пустио пипке у све сфере друштва и ентитетске органе управе. Штавише, ако политичари из савеза нису имали у виду никога таквог, могли су објавити конкурс којим га траже. Сама та кампања тражења најбољег кандидата путем конкурса би била избор пред изборе, или, како би спортисти рекли, финале прије финала, и много добро би прошла код бирача јер би тиме било стављено до знања народу да по први пут квалитетан кандидат за предсједника је биран по способностима и могућностима а не партијској подобности и утицају у некој партији. На тај начин би и Додик и политика СНСД, ДНСа и СПа били декласирани. Али, шта се може, важније су жеље ликова који су у политици од малих ногу, из личне користи наравно. Они су медјусобно подијелили фотеље а за стварне промјене их уствари није брига.