Dug porastao sa tri milijarde na 5,35

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je za ekonomski napredak Republike Srpske neophodno riješiti pitanje zaduživanja, smanjiti opterećenja privredi, izvršiti fiskalnu konsolidaciju, efikasnije upravljati javnim preduzećima, te transparentnije trošiti javni novac.

Republika Srpska 20.03.2016 | 19:00
Dug porastao sa tri milijarde na 5,35

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da za svaki od ovih elemenata ekonomske politike PDP priprema set konkretnih mjera, uz učešće velikog broja stučnog kadra.

"Nažalost, danas smo u situaciji da imamo Vladu i vlast koja već dugi niz godina nema nijedan odgovor na bilo koji ključni ekonomski izazov. Mi u PDP-u smo potpuno opredijeljeni i imamo jasan plan, jasnu viziju i ljude", rekao je Borenović danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Član Glavnog odbora PDP-a Jelena Trivić rekla je da je za ekonomski napredak neophodno uvesti ograničenja godišnje rate kredita na 350 miliona KM, ustavom ograničiti godišnju ratu kredita na 20 odsto izvornih budžetskih prihoda iz prethodne godine, reprogramirati kredite i prolongirati otplatu duga, te smanjiti poreze i doprinose, a ukinuti nepotrebne parafiskalne namete.

"Neophodno je povećati minimalnu platu, da bi se sa nižim stopama poreza i doprinosa dobio isti prihod u budžet", navela je Trivićeva, koja je i ekonomski savjetnik PDP-a.

Ona je navela da sva privilegovane troškove iz budžeta treba smanjiti za 30 odsto, povećati fiskalnu disciplinu, ojačiti rad predstavništava Srpske u svijetu u privlačenju stranih investitora, a svaki račun plaćen budžetskim novcem iznad 500 KM - javno objaviti.

U PDP-u navode da njihove analize, dobijene na osnovu dostupnih podataka, pokazuju da je od 2008. godine do danas dug Republike Srpske sa tri milijarde dostigao 5,35 milijardi KM, odnosno učešće duga u BDP-u je sa 36 odsto dostiglo 60,5 odsto, dok je, istovremeno, prosječno rast BDP-a bio 0,17 odsto.

U PDP-u dodaju da je danas, u odnosu na 2007. godinu, 55.600 manje zaposlenih, da je odnos zaposleni-penzioneri sa 1,48 došao na 1,12, te da je istovremeno zabilježen pad životnog standarda za 23,5 odsto.

Izvor: Pres RS

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Tito

20.03.2016 18:03

Sve je ovo još i dobro,kako će tek da nam bude

ODGOVORITE
Name

Joj

20.03.2016 22:00

Kad ovaj počne da nam prodaje košulje...ima da procvjetamo.

Name

pilot

20.03.2016 18:21

RS se nalazi vec u slobodnom padu. Mjere za poboljsanje privrednog rasta nisu vise bitne koliko mjere kojima bi se ublazio udarac objekta, NLO, od podlogu. Drustveni sistem treba da dozivi ponovo pad da bi se promjenio. Tako se nasa istorija ponavlja.

ODGOVORITE
Name

dss

20.03.2016 18:53

Za par dana dolazi april i opet nova zaduzenja kroz trezorske zapise,a gdje je jos isplata za podsticaje.

Name

klapac

20.03.2016 19:47

Nije moguce izracunati i objelodaniti svu stetu koju je Milorad Dodik, zajednp sa svojim kumovima, nanio RSu i ovom narodu. Hitno se mora obustaviti uzimanje kredita jer je to kamen oko vrata. Te pare podsticu negativnu selekciju na svim nivoima. Te pare su gore od laznpg novca kojeg neko stavi u promet je nikp pojedinacno ne moze nastampati takve kolicine laznog novca kao sto to radi vlada uzimajuci kredite.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

20.03.2016 20:01

Osnovna stvar je srusiti bandu koja je na vlasti. Zatim ih pohapsiti a onda povesti rat protiv korupcije, korupcija je isto sto i kuga.

ODGOVORITE
Name

Marko

20.03.2016 20:26

Dobra analiza.

ODGOVORITE
Name

срђан

20.03.2016 20:38

Многи нису свјесни у какву негативну орбиту нас је лансирао ова креатура од предсједника са својим сателитима.Што прије се ријешимо, то даје наду и могућност поправки. до данас није исплаћена инвалиднина, није исплаћен борачки додатак ни на годишњем нивоу, ни мјесечни борачки, ни подстицаји пољопривреднике, и још много тога, а исплаћују себи плате и доприносе, плате безобразно високе и све друге принадлежности итд.. народе пробудите се?????

ODGOVORITE
Name

Ah sta reci

20.03.2016 21:48

Pa Dodik je po necijem nalogu i unistio RS, vrijeme ce reci svoj. Privrede nema, sve para sto su imali i opljackali su. Sretno Srpski narode sa takvim vodzom.

ODGOVORITE
Name

Maša

20.03.2016 23:26

Užas!!

ODGOVORITE
Name

Izbori prosli

21.03.2016 06:10

Greska je bila Ognjen protiv Dodika.Da je bio Sarovic ili Pandurevicka ,Dodik bi vec bio u istoriji Srpskog Entiteta kao los vladar.A vjerovatno i iza resetaka.U sred mandata ga je veoma tesko ukloniti .

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

21.03.2016 12:48

Advokat Tadić kojeg interesuje samo lična karijera s akcentom na političku moć i novac, bio je potpuni promašaj kao kandidat za predsjednika RS. SDS i savez za promjene su za predsjednika morali ponuditi nekog kulturnog, ozbiljnog, solidno obrazovanog, jednom rječju ispravnog čovjeka širokih nazora koji je sušta suprotnost i Miloradu Dodiku i ovom beznadju, koji nije član nikakvih odbora političkih stranaka, koji bi tokom kampanje a posebno u duelu s Dodikom bio u stanju objasniti narodu da je vrijeme za promjene i da predsjednik entiteta ne može biti kriminalizovani rudonja, a entitetom ne može vladati organizovani kriminal koji je pustio pipke u sve sfere društva i entitetske organe uprave. Štaviše, ako političari iz saveza nisu imali u vidu nikoga takvog, mogli su objaviti konkurs kojim ga traže. Sama ta kampanja traženja najboljeg kandidata putem konkursa bi bila izbor pred izbore, ili, kako bi sportisti rekli, finale prije finala, i mnogo dobro bi prošla kod birača jer bi time bilo stavljeno do znanja narodu da po prvi put kvalitetan kandidat za predsjednika je biran po sposobnostima i mogućnostima a ne partijskoj podobnosti i uticaju u nekoj partiji. Na taj način bi i Dodik i politika SNSD, DNSa i SPa bili deklasirani. Ali, šta se može, važnije su želje likova koji su u politici od malih nogu, iz lične koristi naravno. Oni su medjusobno podijelili fotelje a za stvarne promjene ih ustvari nije briga.