Јубилеј владике Николаја у епархији шабачкој

Поводом великих јубилеја 135 година од рођења, 60 година од упокојења и 25 година од преноса мошти светог владике Николаја Велимировића , у епархији шабачкој, вјерницима, од најстаријих до најмлађих, подијељено је бесплатно 18.000 примјерака дијела "Мисионарска писма" и 35.000 примјерака "Вера светих" тог српског и православном светитеља, филозофа, епископа и духовника.

Србија 20.03.2016 | 12:44
Јубилеј владике Николаја у епархији шабачкој

Епархија шабачка, преко своје издавачке куће "Глас Цркве", управо је, спремила и по 65.000 примјерака васкршње посланице епископа шабачког Лаврентија, који је први смогао снаге да издаје дјела владике Николаја у земљи и расејању, и подигао и посветио му велелепну богомољу у Соко граду, код Љубовије.

Уз подјелу посланица, током часног поста, свештеници, народу овог дијела Србије дијеле и књигу "1о Божјих заповести" владике Николаја.

-Нема, дакле, дома у који неће "ући" свети владика Николај, а од почетка године до сада, штампали смо скоро 300.000 примерака књига, што је рекорд свих рекорда, али и најбољи примјер како се светкује човјек и светац, какав је био владика Николај родом из Лелића, код Ваљева- каже протођакон Љубомир Ранковић, главни и одговорни уредник "Гласа Цркве".

-Учењем, образовањем и посвећености вјери најбоље одужујемо дуг нашем земљаку, сународнику, епископу и свецу.А, у Лозници, граду где има највише ђака вјеронауке у школама у читавој Србији, у вријеме великог јубилеја граде се, како каже протојереј ставрофор Милан Алексић, "у исто вријеме три цркве и то на Лагатору, у Воћњаку и у Лозничком Пољу".

Овдашња црквена општина значајно је помогла и издавачку дјелатност која се односи на владику Николаја, а спрема и велику свечаност којој ће присуствовати и наши људи са лијеве обале Дрине, из Републике Српске, али и расејања, светом Николају у част, у лозничком Вуковом дому културе.

Већ у петак, на свечаној академији, посвећеној јубилејима владике Николаја бесједиће професор Богословије у Београду професор Горан Раденковић.

Наступиће чувени хорови, из овог краја, прослављени широм свијета, и то мјешовити црквени хор "Свети Роман Слаткопојац" и дјечији црквени хор "Свети Сава", уз учешће ученика лозничке Гимназије и Основне школе "Анта Богићевић".

Дан раније је, у цркви на Лагатору, света архијерејска литургија и парастос блаженопочившем епископу шабачко-ваљевском, епископу Јовану Велимировићу, који је био синовац, али и више године сапутник, сарадник и сапатник владике Николаја Српског.

Шеф Канцеларије за вјеронауку епархије шабачке прота Милош Петровић каже да се јубилеју владике Никола поклања велика пажња у настави вјеронауке у школама лозничког, шабачког, крупањског, малозворничког, љубовијског, владимирачког, коцељевачког и богатићког краја.БН ТВ

(В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

20.03.2016 22:20

Честитамо Владици Лаврентији на постигнутим УСПЈЕСИМА у виноградима, Господњем, а посебно на издавању дјела Владике Николаја Велимировића.

ОДГОВОРИТЕ