Jubilej vladike Nikolaja u eparhiji šabačkoj

Povodom velikih jubileja 135 godina od rođenja, 60 godina od upokojenja i 25 godina od prenosa mošti svetog vladike Nikolaja Velimirovića , u eparhiji šabačkoj, vjernicima, od najstarijih do najmlađih, podijeljeno je besplatno 18.000 primjeraka dijela "Misionarska pisma" i 35.000 primjeraka "Vera svetih" tog srpskog i pravoslavnom svetitelja, filozofa, episkopa i duhovnika.

Srbija 20.03.2016 | 12:44
Jubilej vladike Nikolaja u eparhiji šabačkoj

Eparhija šabačka, preko svoje izdavačke kuće "Glas Crkve", upravo je, spremila i po 65.000 primjeraka vaskršnje poslanice episkopa šabačkog Lavrentija, koji je prvi smogao snage da izdaje djela vladike Nikolaja u zemlji i rasejanju, i podigao i posvetio mu velelepnu bogomolju u Soko gradu, kod Ljubovije.

Uz podjelu poslanica, tokom časnog posta, sveštenici, narodu ovog dijela Srbije dijele i knjigu "1o Božjih zapovesti" vladike Nikolaja.

-Nema, dakle, doma u koji neće "ući" sveti vladika Nikolaj, a od početka godine do sada, štampali smo skoro 300.000 primeraka knjiga, što je rekord svih rekorda, ali i najbolji primjer kako se svetkuje čovjek i svetac, kakav je bio vladika Nikolaj rodom iz Lelića, kod Valjeva- kaže protođakon Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik "Glasa Crkve".

-Učenjem, obrazovanjem i posvećenosti vjeri najbolje odužujemo dug našem zemljaku, sunarodniku, episkopu i svecu.A, u Loznici, gradu gde ima najviše đaka vjeronauke u školama u čitavoj Srbiji, u vrijeme velikog jubileja grade se, kako kaže protojerej stavrofor Milan Aleksić, "u isto vrijeme tri crkve i to na Lagatoru, u Voćnjaku i u Lozničkom Polju".

Ovdašnja crkvena opština značajno je pomogla i izdavačku djelatnost koja se odnosi na vladiku Nikolaja, a sprema i veliku svečanost kojoj će prisustvovati i naši ljudi sa lijeve obale Drine, iz Republike Srpske, ali i rasejanja, svetom Nikolaju u čast, u lozničkom Vukovom domu kulture.

Već u petak, na svečanoj akademiji, posvećenoj jubilejima vladike Nikolaja besjediće profesor Bogoslovije u Beogradu profesor Goran Radenković.

Nastupiće čuveni horovi, iz ovog kraja, proslavljeni širom svijeta, i to mješoviti crkveni hor "Sveti Roman Slatkopojac" i dječiji crkveni hor "Sveti Sava", uz učešće učenika lozničke Gimnazije i Osnovne škole "Anta Bogićević".

Dan ranije je, u crkvi na Lagatoru, sveta arhijerejska liturgija i parastos blaženopočivšem episkopu šabačko-valjevskom, episkopu Jovanu Velimiroviću, koji je bio sinovac, ali i više godine saputnik, saradnik i sapatnik vladike Nikolaja Srpskog.

Šef Kancelarije za vjeronauku eparhije šabačke prota Miloš Petrović kaže da se jubileju vladike Nikola poklanja velika pažnja u nastavi vjeronauke u školama lozničkog, šabačkog, krupanjskog, malozvorničkog, ljubovijskog, vladimiračkog, koceljevačkog i bogatićkog kraja.BN TV

(V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

20.03.2016 22:20

Честитамо Владици Лаврентији на постигнутим УСПЈЕСИМА у виноградима, Господњем, а посебно на издавању дјела Владике Николаја Велимировића.

ODGOVORITE