Пет начина како да се обришете са интернета

Уколико читате ово врло је вјероватно да су ваши лични подаци доступни јавности. Иако се никада у потпуности не можете уклонити са интернета, постоје начини да се смањи број података и информација о вама. Ево пет начина да се то учини.

Босна и Херцеговина 19.03.2016 | 21:37
Пет начина како да се обришете са интернета

Брисање или деактивација ваших налога на друштвеним мрежама и другим wеб услугама

Друштвене мреже укључују странице као што су Фацебоок, Тwиттер, Гоогле+ и ЛинкедИн. Неке од друштвених мрежа нуде могућност деактивације налога који ће бити аутоматски обрисан након мјесец дана или више. Исто важи и за сервисе попут ДропБоxа или странице за куповину попут Амазона и еБаyја, наводи Цнет.

Уколико се желите ријешити ових рачуна, идите на поставке гдје се обично нуди опција деактивације, уклањања података или потпуног гашења рачуна. Зависно од рачуна, можете га наћи под безбједност или приватности или нешто слично.

Ако имате проблема са одређеним рачуном, покушајте на претраживачима уписати "Како избрисати" и затим назив рачуна који желите избрисати. Ово би вам требало помоћи у проналаску начина како избрисати тај рачун. Ако из неког разлога не може избрисати рачун, промијените информације на рачуну у односу на стварне.

Уклањање са страница које прикупљају податке

Постоје странице које служе за прикупљање информација, углавном како би вам продали одређене ствари као што су Спокео, ЦрунцхБасе, ПеоплеФиндер као и многе друге.

Уколико сами желите да претражите њихове базе и уклоните себе то је процес који је дуготрајан и захтијева контактирање сваког сајта појединачно. Неки од њих захтијевају попуњавање формулара, слање факсова и слично. Скупљи, али практичнији процесор јесте кориштење сервиса попут ДелетеМе који за годишњу претплату прође кроз све те сајтове и обрише вас из база.

Скините информације директно из wеб страница

Прво, провјерите са својим оператером или компанијом која вам пружа онлине услуге како бисте били сигурни да ваши подаци нису доступни онлине. Уколико јесу, замолите их да их уклоне.

Ако желите да уклоните стари пост на форуму или блогу који вам доноси непријатности, мораћете контактирати администратора тих сајтова појединачно. Овај процес може да буде дуготрајан и неки од сајтова можда неће жељети да вам изађу у сусрет.

Брисање података преко претраживача

Странице за претрагу попут Бинга, Гооглеа и Yахооа имају јасну политику уклањања вашег имена или података из резултата. Потребно је само да их контактирате и затражите од њих да уклоне ваше податке из резултата претраге. Гоогле чак има и посебан алат за уклањање ових података.

Уклањање е-поште

И на крају, посљедњи корак који желите да направите је уклањање е-поште. У зависности од тога колико налога и који тип налога имате процес брисања може бити различит. За неке од налога потребно је само да се улогујете и у подешавањима пронађете опцију за брисање, док за друге је потребно контактирање интернет провајдера и подношење захтјева за брисање.

Још једна ствар...

Не заборавите да будете стрпљиви када пролазите кроз овај процес. Немојте очекивати ​​да све буде завршено у једном дану. А можда ћете морати прихватити да постоје неке ствари које нећете моћи трајно избрисати са интернета.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ацо

20.03.2016 14:35

Појма нема овај извор, кад једном оставите лицне податке они остају заувијек на серверима и могу бити искористени било кад. Писете напамет све лијепо писе у условима користења било којег интернет сервиса.

ОДГОВОРИТЕ