Pet načina kako da se obrišete sa interneta

Ukoliko čitate ovo vrlo je vjerovatno da su vaši lični podaci dostupni javnosti. Iako se nikada u potpunosti ne možete ukloniti sa interneta, postoje načini da se smanji broj podataka i informacija o vama. Evo pet načina da se to učini.

Bosna i Hercegovina 19.03.2016 | 21:37
Pet načina kako da se obrišete sa interneta

Brisanje ili deaktivacija vaših naloga na društvenim mrežama i drugim web uslugama

Društvene mreže uključuju stranice kao što su Facebook, Twitter, Google+ i LinkedIn. Neke od društvenih mreža nude mogućnost deaktivacije naloga koji će biti automatski obrisan nakon mjesec dana ili više. Isto važi i za servise poput DropBoxa ili stranice za kupovinu poput Amazona i eBayja, navodi Cnet.

Ukoliko se želite riješiti ovih računa, idite na postavke gdje se obično nudi opcija deaktivacije, uklanjanja podataka ili potpunog gašenja računa. Zavisno od računa, možete ga naći pod bezbjednost ili privatnosti ili nešto slično.

Ako imate problema sa određenim računom, pokušajte na pretraživačima upisati "Kako izbrisati" i zatim naziv računa koji želite izbrisati. Ovo bi vam trebalo pomoći u pronalasku načina kako izbrisati taj račun. Ako iz nekog razloga ne može izbrisati račun, promijenite informacije na računu u odnosu na stvarne.

Uklanjanje sa stranica koje prikupljaju podatke

Postoje stranice koje služe za prikupljanje informacija, uglavnom kako bi vam prodali određene stvari kao što su Spokeo, CrunchBase, PeopleFinder kao i mnoge druge.

Ukoliko sami želite da pretražite njihove baze i uklonite sebe to je proces koji je dugotrajan i zahtijeva kontaktiranje svakog sajta pojedinačno. Neki od njih zahtijevaju popunjavanje formulara, slanje faksova i slično. Skuplji, ali praktičniji procesor jeste korištenje servisa poput DeleteMe koji za godišnju pretplatu prođe kroz sve te sajtove i obriše vas iz baza.

Skinite informacije direktno iz web stranica

Prvo, provjerite sa svojim operaterom ili kompanijom koja vam pruža online usluge kako biste bili sigurni da vaši podaci nisu dostupni online. Ukoliko jesu, zamolite ih da ih uklone.

Ako želite da uklonite stari post na forumu ili blogu koji vam donosi neprijatnosti, moraćete kontaktirati administratora tih sajtova pojedinačno. Ovaj proces može da bude dugotrajan i neki od sajtova možda neće željeti da vam izađu u susret.

Brisanje podataka preko pretraživača

Stranice za pretragu poput Binga, Googlea i Yahooa imaju jasnu politiku uklanjanja vašeg imena ili podataka iz rezultata. Potrebno je samo da ih kontaktirate i zatražite od njih da uklone vaše podatke iz rezultata pretrage. Google čak ima i poseban alat za uklanjanje ovih podataka.

Uklanjanje e-pošte

I na kraju, posljednji korak koji želite da napravite je uklanjanje e-pošte. U zavisnosti od toga koliko naloga i koji tip naloga imate proces brisanja može biti različit. Za neke od naloga potrebno je samo da se ulogujete i u podešavanjima pronađete opciju za brisanje, dok za druge je potrebno kontaktiranje internet provajdera i podnošenje zahtjeva za brisanje.

Još jedna stvar...

Ne zaboravite da budete strpljivi kada prolazite kroz ovaj proces. Nemojte očekivati ​​da sve bude završeno u jednom danu. A možda ćete morati prihvatiti da postoje neke stvari koje nećete moći trajno izbrisati sa interneta.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aco

20.03.2016 14:35

Pojma nema ovaj izvor, kad jednom ostavite licne podatke oni ostaju zauvijek na serverima i mogu biti iskoristeni bilo kad. Pisete napamet sve lijepo pise u uslovima koristenja bilo kojeg internet servisa.

ODGOVORITE